HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

2013.05.28. 09:37 afőnök

És mi van, ha megbetegszel?

death.jpgA hétvégén eléggé belázasodtam és a határidős munkáim mind csúsztak. Vállakozás vezetőjeként ebből óriási bukta is lehetne. És van ilyen helyzetre biztosításom? Nincs hát, mert idióta vagyok. De úgy látom egy tegnapi közlemény alapján, hogy nem vagyok egyedül: még a legalapabb életbiztosítás is hiányzik a legtöbbünk palettájáról.

 

Miközben a parlament előtt van a biztosítási törvény módosítása, a lakosság több mint 60 százaléka egyáltalán nem kötött kockázati életbiztosítást – áll a PBA Biztosítási Alkusz Kft. felmérésében. Az életbiztosítások aránya országszerte csökkenőben van több okból: az egyik, hogy az ügyfelek kénytelenek mobilizálni megtakarításaikat, de hatott az az EU-s direktíva is, amely miatt a nők kockázati életbiztosításának díja akár 80 százalékkal is megemelkedhetett. Ugyanakkor az ön- és a családi gondoskodás tudatosságának a hiánya és a bizalmatlanság is szerepet játszik az alacsony penetrációban.

Tízből hat embernek nincsen kockázati életbiztosítása – derül ki abból kérdőíves felmérésből, amelyet a PBA Biztosítási Alkusz Kft. tett közzé; fővárosi és zömében vidéken élőket, valamint 50 év alattiakat kérdeztek meg kockázati életbiztosításukról. Többnyire jó terméknek tartják a kockázati életbiztosítást, de megfelelő információ hiányában úgy gondolják, hogy drága, ezért a jelenlegi gazdasági helyzetben nem engedhetik meg maguknak – nyilatkozta a többség.

 „Azt tapasztaljuk, hogy az ügyfelek nagy része nincs tisztában azzal, hogy az autója casco biztosításával megegyező összegért tudná biztosítani az életét, ezzel gondoskodva a családja jövőjéről – hívta fel a figyelmet dr. Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. alkusz üzletág igazgatója.

 A kockázati, más néven haláleseti életbiztosítás kötésekor- a szerződő díjfizetése ellenében - a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy ha a biztosított a biztosítás időtartamán belül meghal, akkor egy előre meghatározott személy – a kedvezményezett– részére egy előre meghatározott összeget (biztosítási összeg) fizet ki. Ha a tartam lejártakor a biztosított életben van, akkor a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik.

A felmérés eredménye szerint 28 százalék kötött már haláleseti biztosítást és alig éri el a 8 százalékot azok aránya, akiknek több ilyen szerződésük van. Ugyanakkor a megkérdezettek 38 százaléka teljes mértékben, 22 százaléka pedig jobbára egyetértett azzal, hogy a kockázati életbiztosítás vonzóbb, ha valamely más termékhez kötik és kedvezményesen kínálják.

A meglehetősen rossz arány összhangban áll a MABISZ legújabb adataival: az életbiztosítási üzletágban változatlanul az látszik, hogy az ügyfelek jelentős része továbbra is kénytelen mobilizálni megtakarításait. Az életbiztosítási szerződésekre befolyt 398,8 milliárd forintnyi díj 2012-ben több mint 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 439,8 milliárd forinttól.

Az öngondoskodás és a hátramaradott szeretteinkről való gondoskodás tudatosságának meglehetősen alacsony színvonalára utal az is, hogy a megkérdezettek közel 60 százaléka nem tudta, mi a különbség a kockázati és a befektetési célú biztosítás között. Ennél a kérdésnél mind a vidéki, mind a fővárosi hölgyek jobban szerepeltek a férfiaknál, ami arra utal, hogy változóban vannak a hagyományos családi szerepek a hosszú távú pénzügyi döntéshozatalban.

 Jelentős, több mint 70 százalékos többség csak akkor lenne hajlandó kockázati életbiztosítást kötni, ha annak díja nem haladná meg a havi 5 ezer forintot. Maximum 15 ezer forint az, amennyit még néhányan kifizetnének.

 „Minden második megkérdezett bizalmatlanságot érez az egy évnél hosszabb idejű elköteleződéssel szemben – ez is hozzájárulhat az életbiztosítások térvesztéséhez” – mondja Vass Gábor.

 Idén februárban lépett életbe az uniós direktíva, amely szerint nem lehet nőknek és férfiaknak különböző díjszabást alkalmazni. Az új díjszabás így a nők esetében 30-80, esetenként 90 százalékos drágulást hozott a kockázati életbiztosításoknál. A díjemelkedés függ az életkortól és az szerződés tartamától is: minél idősebb a szerződő, annál nagyobb a díjemelés.

A biztosítók más-más módon árazták át a termékeket. Van, amelyik felhúzta a nők tarifáit a férfiakéhoz - korábban csaknem kétszeres volt a különbség a női-férfi díjak között -, és van, amelyik középre lőtte be az uniszex tarifákat. Ugyanakkor a PBA tapasztalatai szerint nem rengette meg a piacot a direktíva; azaz ennek következtében nem csökkent lényegesen a kockázati biztosítást kötők száma.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr405326020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása