HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

2011.09.08. 12:09 afőnök

Nincs hitel? Irány a magántőke!

 

A kockázati tőkét szeretjük. Azért is, mert pénzhez juttatja a hagyományosan tőkehiányos, kisebb cégeket, amikor a bankok nem adnak hitelt (vagyis most); és azért is, mert rendes üzleti tervek írására és betartására szoktatják a hazai viszonyokban kissé elkanászodott vállalkozótársainkat. Most kaptunk egy sajtóanyagot, amely szerint egyre több pénzt fektetnek be itthon. Előbb a hír röviden, aztán a komment. 
 
50 százalékkal több befektetésről döntöttek a magántőke cégek az első félévben, mint a 2010 egészében megvalósult befektetések összmennyisége. A banki hitelezés visszaesésével várhatóan tovább fog növekedni a magántőke jelentősége – állapította meg az Enterprise Investors  magán- és kockázati tőke alapkezelő. 
 
A tavalyi év egészében megvalósuló 17 magántőke befektetési tranzakció keretében összesen 65 millió eurót fektettek be hazánkban. Ehhez képest a rendelkezésre álló évközi adatok azt mutatják, hogy az idei év első felében már több mint 25 befektetési döntés született (ideértve a még nem realizált befektetéseket is), ami mintegy 50%-os volumennövekedést jelent. 2010-ben jelentős csökkenés volt tapasztalható ebben a tekintetben az előző évhez képest, mivel tavaly mintegy 65 millió, míg 2009-ben 213 millió euró került befektetésre.
 
„A magántőke szerepe felértékelődni látszik Magyarországon főként annak eredményeképpen, hogy a banki hitelezési hajlandóság a válság hatására tovább csökken. Magyarországnak egyrészt sikerült megtartania tőkevonzó képességét, mivel elsősorban viszonylag olcsó és hatékony gyártóbázisként tekintenek rá a befektetők. Másrészt az ország vesztett attraktivitásából, hiszen a belső fogyasztás mélyrepülése, illetve a deviza hitelek körüli problémák miatt kevés szektorban van növekedési potenciál” -  mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors magyarországi ország igazgatója.
 
A sajtóanyag még hoz egy példát is a tőkebefektetés hatására:
 
Az Enterprise Investors Magyarországon is aktív, első befektetését 2010-ben valósította meg, melynek keretében 23 millió euróért 80%-os, irányító részesedést vásárolt a Netrisk.hu-ban, hazánk első számú biztosítási bróker cégében. A befektetés pozitív hatása érzékelhető, hiszen például a 2010 júniusában mért adatokhoz képest 2011 júniusában 81%-os növekedés volt tapasztalható a Netrsik.hu látogatóinak számában.  Az élő szerződések száma 2011 júniusára 44%-kal nőtt a 2010 év végi helyzethez képest.
 
Még sokat tervezünk arról írni a jövőben, hogyan kell ötleteinkkel egy magántőke-befektető elé állni, ám azért tegyük hozzá, hogy a pénztől még nem nő a látogatottság vagy az értékesítés. Ehhez éppen a befektetés célpontjának jó szolgáltatása/terméke, kifogástalan ügyfészolgálata és jelentős és okos marketingmunkája kell. Utóbbit támogathatjuk pénzzel, ám az előbbiek, ha nincsenek meg, hiába a sok tízmillió forint. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr573211216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása