HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2013.01.25. 11:02 afőnök

8 ok, amiért nem jó üzlet a zöld energia neked

thumbs-up-down-620_2237149b.jpgBár óriási buzzword a megújuló energia, meg mindenki a csodásan ragyogó zöld jövőről beszél, kedvelt médiatéma és CSR-tevékenység központjában is áll, én azt mondom, üzleti lehetőségként nem vágnék bele egy fiatal vállalkozó helyében. Lehet, hogy nem leszek népszerű, viszont szeretnék némi vitát is kavarni a most következőkkel. Nem fogok hihetetlenül alapos elemzést végezni itt, de felsorolnék néhány árulkodó jelet és tényt, amely abba az irányba mutat, hogy bukóban van az alternatív energiára épül, friss vállalkozás.

 1. Bár a Széchenyi-tervben a Fidesz-kormány a 7 stratégiai cél egyikeként jelölte meg a megújuló energiák támogatását, az eddig megjelent pályázatok keretösszege mind csalódást keltett. Augusztusban az egyik kiírásra 2 nap (!) alatt elfogyott a pénz. A februártól pályázható 67 milliárd sem váltja meg a világot és ne feledjük, hogy a slepp előbb kap pénzt (bocs a kormánypárti olvasóktól, de sajnos ez így van). Nagyobb a nyerési esélyük a nagy cégeknek is, akik le tudják nyomni az árat.

2. Részben a fentiek miatt számos lelkesen beindult cég, amely 5-10 éve van a pályán, becsukta a boltot, vagy tevékenységet váltott. Egy ismerős napenergiás cég már redőnyöket készít, mert a pályázati pénzek híján alig van vállalati vagy családi házas napkollektor-beruházás.

3. A Haszon hírlevelének egyik híre szerint a nagy német Siemens a következő ágazatoktól akar megszabadulni: szélerőművek, napelemek, a víztisztítás és eladná az Osram villanyégő-gyártót (LED és energiatakarékos technológia).

4. Az EU hatalmas vitában van Kínával, mert az onnan jövő napelemek, napkollektorok olyannyival olcsóbbak, hogy tönkreteszik az itteni ipart. A minőség ráadásul kérdéses: most képzeld el, hogy te vállalod olcsó kínai cucc felszerelését, de egy csomó garanciális időt is kell mellé vállalnod, majd javíthatsz saját költségen éveken át, mert baj az lesz bőven.

5. A kormány radikálisan megemelte az E85-ös üzemanyag árát és szinte semmilyen támogatás nincsen biomassza-erőműveknek.

6. A nagy lendület Németországban és Japánban, hogy megszüntessék az atomenergiát, nem a nap- vagy szélenergia felé vitte eddig a társadalmat, hanem a fatüzelés irányába. Jó nagy szmog, jó kevés erdő. Persze, ha kandallós céget tervezel, akkor buli lehet.

7. Szinte minden alternatív energiás cég részvénye esik a tőzsdén. Persze a zseniális Warren Buffett amerikai befektetőguru jól bevásárolt belőlük, mert most olcsó, és még be is jöhet neki. De ez inkább tőzsdei trükknek tűnik, mint egy iparág globális fellángolását megelőlegező lépésnek.

8. Magyarországon egyszerűen botrány, amit az átvételi árakkal művelnek. Ugye a saját termelésű áram egyik előnyös tulajdonsága lenne, hogy a saját kis szélerőmű vagy napelem több áramot termel a felhasználásnál, így a maradékot vissza lehetne táplálni a hálózatba. Ennek van egy tarifája, amely itthon olyan alacsony, hogy nem éri meg foglalkozni vele. Talán javulna a helyzet, ha kialakulna az okos hálózat (smart grid) okos mérőkkel és egy adott közösség akár önellátó lehetne villamos energiával. De ezzel még csak kísérleteznek.

Mit gondoltok? Várom az ellenérveket, mert őszintén remélem, hogy nincs igazam.

4 komment

Címkék: vélemény trend energia portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr235042792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xGéza 2013.01.30. 17:18:53

1. az átvételi árak nem olyan nevetségesek. Nyílván nem várhatjuk piaci alapon, hogy az áramszolgáltató a kiserőművektől azonos áron vegye meg az áramot, mint amennyiért adja. Néhány országban vannak mesterségesen államilag megtámoatott átvételi árak, hogy ennek nemzetgazdaságilag van-e értelme, az egy külön vitát megérne.

2. a háztartási kiserőműnek nem célja, hogy többet termeljünk, mint amennyit fogyasztunk, csak az, hogy a fogyasztásunkat, vagy annak egy részét megtermeljük. Amennyiben pedig az elszámolási időszakon belül nem termelünk többletet (de időnként fogyasztunk, máskor betáplálunk a hálózatba), akkor az általunk termelt energia gyakorlatilag azonos áron kerül átvételre, mint amennyit mi fizetünk érte (mivel az elszámolási isőszak végén a többletet fizetjük csak). Tehát ha házi erőművet tervezünk, azt valóban úgy érdemes méretezni, hogy kb. az éves fogyasztásunkat tudja megtermelni.

_Epikurosz_ 2013.02.28. 11:39:11

Németországban meglehetősen népszerű az ilyen kisebb házi erőmű. A német áramelosztó / kereskedő meg is veszi az áramot. Aztán azzal szív óriásit, hogy változik a szélerősség, és ahhoz hogy 50 Hz 230 V maradjon a kimenő, azzal kell manipulálnia pillanatonként, ami a legjobban szabályozható: az atomerőművel. Akkor inkább legyen az a pici rendszertelen energia megfelelően leföldelve...

PasszívHáz 2016.03.06. 12:02:54

Jelenlegi kormányunk nem akarja,
- az embereknek valós rezsicsökkentéssel nulla legyen a rezsije;
- 600.000 munkahely jöjjön létre a kkv szektorban (építőipar és alapanyag gyártás)
- 300.000 munkahely jöjjön létre a mezőgazdaságban (2-3 év alatt)
- a 12 milliárd m3 gáz fogyasztásától megszabaduljunk;
- (ezáltal) a magyar emberek energia kitettsége megszűnjön;
- magyar emberek ökológiai lábnyoma csökkenjen;
- Magyarország óvja a környezetét;
- a magyar emberek vásárlóereje és életszínvonala nőjön

PasszívHáz 2016.03.06. 12:07:00

Évente 200.000 családi ház épületenergetikai korszerűsítésének az eredménye:
- 1,5 év alatt 600.000 munkahely;
- valódi rezsicsökkentéssel nulla rezsi lenne a korszerűsített házakban;
- 10 éves program;

Paks II tervezett ára 3.700 milliárd Ft
megvalósulási előre jelzett ára 6.000-7.000 milliárd Ft.

Paks II 2×1,2 GW összesen 2,4 GW teljesítményt tud majd leadni.
éves termelése 21.024 GWh
2.000.000 db 5kWp napelem 10 GWp teljesítményt tud leadni
éves termelése 11.000 GWh

Paks II 0-24h 365 nap tud termelni
Napelem márc 1. - okt. 31-ig az éves teljesítmény 87% termeli meg.
kora délelőttől késő délutánig.

Téli nyári napi csúcsterhelés: 6,6 GW
Téli nyári napi minimum terhelés: 3,3-3,5 GW
Csúcsfogyasztás prognózis 2020 7,2 GW 2030 8,1 GW
Éves fogyasztás 42.000 GWh
2020-ra 46.000 GWh 2030-ra 50.000 GWh éves fogyasztást prognosztizálnak

A lakosság éves fogyasztása 11.000 GWh évente
ipar 13.000 GWh szolgáltatás 13.000 GWh évente

Ha 2.000.000 családi házra, házanként 7,5 kWp rendszert telepítünk
az 15 GWp csúcsteljesítményt tud leadni, éves termelés 16.500 GWh
Telepítési ára 3.750.000,- Ft össz ára 7.500 milliárd Ft.

Ilyen mennyiségben haza gyártást kellene megvalósítani, ami árcsökkentő tényező
Az atomerőmű esetén szükséges hálózatfejlesztési 1.000 milliárd Ft költséget napelem esetén tárolókapacitás kiépítésére kell fordítani.

Atomerőmű esetén a lakosságnak évtizedeken keresztül fizetnie kell az áramért, míg napelem esetén a lakosság termeli meg az áramot.

A napelemek gyártása és telepítése 5-10 éves folyamat, ami a lakossági beruházás, épületenergetikai korszerűsítéssel (ami jelentős fosszilis energiahordozó igénycsökkenést és megszűnést jelent) 300.000 - 600.000 fős munkahely teremtéssel párosul, növelve a fizetőképes keresletet és az adóbevételeket, az értéket nem teremtő közmunkaprogrammal szemben.
A fenti adatok jelentős gazdaság élénkítő és növelő hatásúak.

A társasházakra, gyártó cégek, irodák bevásárlóközpontok, szállodák, középületek tetejére telepíthető napelem termelést itt még nem is számoltam, (ami kb a lakossági telepítés duplája is lehet), nem beszélve a szélerőművek és a mezőgazdaság fejlődésével, a biogáz erőművekkel, ami Magyarország elektromos teljesítmény szükségletének 80-100%-át is fedezni tudja úgy, hogy a 8 milliárd m3 gázfogyasztásunkat nullára tudja csökkenteni.

Elfogytak az észérvek a szél- és napenergiával szemben szkeptikusok számára: a Tesla után egyre több nagy gyártó lép be az otthoni energiatárolást megoldó házi akkumulátorok piacára. Ezzel a világot lassan, de biztosan átalakító energiahatékonysági kirakónak az utolsó darabja is a helyére kerülhet.

A napenergia terjedésének, lassan az áramhálózatok rendszerirányítói és az erőművek tulajdonosai akarnak határt szabni, mert a rendszerirányítóknak kényelmetlenné válik, mert nagyobb odafigyelést és kiegyenlítő tárolást mint beruházást kell végrehajtaniuk (egyszerűbb a szabályzó erőműveket rángatni), a (fosszilis alapú) erőművek tulajdonosai pedig a hasznukat féltik, mint a rendszer kihalásra ítélt dinoszauruszai.

Az energia lobbit felölelő résztvevők (szén, kőolaj, földgáz bányászat és kitermelés, a fosszilis és nukleáris alapú hőerőművek) tulajdonosai nem akarják elveszteni bevételi forrásaikat, ezért a politikát korrupcióval megkenve törvényileg próbálják fékezni haláltusájukat.

Miért fontos a megújuló energia, azon belül is a napenergia kiépítése?
A napenergia a földön kevés kivételtől eltekintve mindenhol elérhető, és a hatalmi játszmákat megsemmisíti!

Milyen az, amikor országok vezetői hatalmi kiszorítósdit játszanak?:

A világ olajban fuldoklik, ára a béka segge alatt, azért, hogy az oroszok két vállra feküdjenek és az amcsi palaolaj veszteség miatt elbukjon, hogy egy-két (négy-öt) év múlva Rijád diktálja az árat. Viszont könnyen lehet, addigra a Szaudi középosztály az Iszlám Állam pártjára áll a megszorítások miatt.

Naperőművekkel tudunk békésen rendet teremteni!
süti beállítások módosítása