HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Friss topikok

2015.02.16. 14:11 afőnök

Üzleti ötlet másfél napra: transzzsír féláron!

Amint mindannyian értesültünk róla, szerda 0 órától nem lehet Magyarországon forgalomba hozni olyan terméket, amelynek a transzzsírtartalma meghaladja 100 grammonként a 2 grammot. Vagyis számtalan egészségtelennek mondott termék mehet a kukába (hogy mi van a kimaxolt cukortartalmú kólákkal, a sok lisztes vacakkal, most hagyjuk). 

Tehát még van másfél napunk arra, hogy kiárusítsuk a készletet. Mehet féláron, hiszen utána már úgysem lehet eladni. Hajrá!

Szólj hozzá!


2014.02.20. 17:24 afőnök

Csődöt mondó csődeljárások: senki sem érdekelt a sikerben

A március 15-én hatályba lépő új Ptk. szerint a volt cégvezető kötelezhető lesz arra, hogy a felszámolási eljárás során bizonyos feltételek esetén ki nem elégített követeléseket maga fizesse meg. Kérdéses, hogy emiatt megszaporodnak-e a csődeljárások, mivel jelenleg alig élnek ezzel a lehetőséggel: tavaly mindössze 131-en jelentettek csődöt, miközben csaknem 13 600 felszámolás és 11 300 végelszámolás indult, és 22 ezernél több céget kényszertöröltek. A vállalkozások pénzügyi reorganizációjával foglalkozó Reconcept Kft. szerint a fő probléma az, hogy a felszámoló (vagyonfelügyelő) nem feltétlen érdekelt az eredményes folyamatban, az adóhatóság, valamint a banki hitelezők nem eléggé rugalmasak és türelmetlenek.


Magyarországon a csődeljárások a csődtörvény 2010-es módosulása után sem szaporodtak el. A Bisnode üzleti információszolgáltató adataiból az derül ki, hogy tavaly minden száz felszámolási eljárásra jutott egy csődeljárás és hasonló az arány a tulajdonos által kezdeményezett végelszámolásokkal összehasonlítva. Amint az a grafikonból kiderül, az arány ennél is rosszabb volt a megelőző években, amikor még nem jött lendületbe a cégbíróság által kezdeményezett kényszertörlés intézménye: 2011-2012-ben például minden 200 felszámolásra vagy végelszámolásra jutott egyetlen csődeljárás. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt hónapban (2014. januárjában) 17 csődeljárás indult el, miközben 1566 felszámolást, 828 végelszámolást és 2918 kényszertörlést rendeltek el.

 

„Az eljárások alacsony száma mellett az is probléma, hogy a csődön keresztüli megegyezések nagyon ritkák” – teszi hozzá Pilhál Zsolt, a Reconcept ügyvezető partnere, akinek cége részt vett több sikeres eljárásban is. „A hitelezőkkel való megegyezés ugyanis komoly erőfeszítést, előkészítő munkát, szakértelmet és türelmet igényel. Az intézményi hitelezők is sokszor kifejezetten ellenségesek vagy legalábbis nem elég konstruktívak, amely nélkül megegyezést lehetetlen elérni. A vagyonfelügyeletet ellátó felszámolók többségének pedig az nincsen megfelelő tapasztalata és szaktudása a csődeljárások eredményes végigviteléhez”.

 

Szólj hozzá!

Címkék: csőd vállalkozás portfolioblogger


2013.11.28. 15:18 afőnök

2014 legjobb üzleti trendjei - videó!

Tudjuk, mit csinálsz jövő nyáron! A Fiatal Vállalkozók Hetén elhangzott rövid, de szórakoztatónak szánt kis előadásunk vágva megtekinthető. A téma: a legjobb vállalkozási trendek, ötletek 2014-ben.  Nézzétek, véleményezzétek és iratkozzatok fel új hírlevelünkre!

Szólj hozzá!

Címkék: marketing informatika trend iroda webáruház üzleti ötlet portfolioblogger crowdsourcing crowdfunding bizniszötlet


2013.11.20. 09:47 afőnök

Vonzó ingatlanbefektetési célpont lehetne Budapest

opening-1.jpg

 

Budapest megfizethető, jelentős fejlődési potenciált rejtő, alulértékelt ingatlanpiaca remek terep lehetne az ingatlan-befektetőknek. Ennek ellenére tavaly mindössze 100 millió eurónyi ingatlanfejlesztés valósult meg a magyarországi ingatlanfejlesztők többségét tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület által. Ez 10 százaléka a 2008-as teljesítménynek. Az ingatlanfejlesztést ugyanis a banki finanszírozás, a vásárlóerő és kereslet hiánya is sújtja. E tényekre akarja felhívni a figyelmet az IFK november 20-án, amikor első alkalommal, a Lánchíd átadásának évfordulóján megrendezi az Ingatlanfejlesztés Napját. 

Az ingatlanfejlesztést ma több nehézség is sújtja, amelyekre csak komplex megoldások léteznek. A legsúlyosabb probléma a vásárlóerő és a kereslet hiánya az egész gazdaságban. Erre a GDP-növekedés mellett a devizahitel-csapda felszámolása és a fogyasztási célra szánt hitelek ismételt beindítása révén javuló vásárlóerő jelenthet megoldást. Szintén problémát okoz az ingatlanbefektetési piac alacsony volumene. Az ingatlan-befektetői piac szempontjából viszont a javuló makrogazdasági adatok és a csökkenő ország kockázati felár mellett az állampapírok csökkenő hozama is kedvező körülmény.

Gondokkal küszködnek az ingatlanfejlesztők a banki és egyéb finanszírozás hiánya miatt is. „Jó iránynak tartom az MNB növekedési hitelprogramjának beindítását, de emellett szükség volna a bankokat sújtó különadók kivezetésére is, mert igazán ennek révén erősödne a hitelezési hajlandóság. A hitelprogramnak egyelőre ugyanis nincsen hatása az ingatlanpiacra” – véli Takács Ernő, az IFK elnöke. „Az egyes kiemelt jelentőségű beruházásokhoz pedig (pl. műemléképületek felújítása) a szükséges önerőt uniós támogatások révén is elő lehetne teremteni az ingatlanpiacon.”

1 komment

Címkék: iroda portfolioblogger


2013.11.08. 11:49 afőnök

Céges flottánál nem éri meg a kötelezőváltás?

Felére csökkent a jogi személyek, azaz többnyire cégek átkötése az idei kötelezőkampányban: 4 helyett csak 2 százalék az arányuk.

300 forinttal, azaz 2,7 százalékkal csökkent a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb) váltók kötési átlagdíja tavalyhoz képest az év végi kampányidőszak első hetének adatai szerint – mondja a PBA Biztosítási Alkusz saját online portfolióján végzett számításai alapján. Most átlagosan 10 900 forintos éves díjjal lehet számolni. 9 százalékkal több férfi és 7 százalékkal több fővárosi autós kötötte át évfordulós biztosítását, mint 2012 ugyanezen időszakában. A kampány alatt legtöbb ügyfelet szerző biztosítók ranglistáján az eddigi adatok szerint az Allianz vette át a vezető szerepet a K&H-tól.

Szólj hozzá!

Címkék: autó biztosítás portfolioblogger


2013.10.29. 09:01 afőnök

Új Ptk: mit és mikor kell megtennie a cégvezetőknek?

 A jogi személyek várhatóan legfeljebb két év türelmi időt kapnak, hogy létesítő okirataikat összhangba hozzák a jövő márciustól hatályba lépő új Polgári Törvénykönyvvel. 160-170 ezer kft-t érint az a rendelkezés, amely szerint 2016. március 15-ig a törzstőkét a jelenlegi 500 ezerről 3 millió forintra kell megemelni. A 2014. március 15. előtt megkötött szerződéseket nem kötelező, de sok esetben érdemes lehet módosítani az új Ptk-hoz igazítva: különösen az adásvételi és a vállalkozási szerződéseket, ahol az új törvény többek között lehetővé teszi, hogy hibás teljesítés esetén hosszabb ideig lehessen kijavítást, cserét vagy árleszállítást kérni – összegezte a Szecskay Ügyvédi Iroda a Ptk. átmeneti rendelkezéseiről szóló október 28-i zárószavazást.

 

Szólj hozzá!

Címkék: jog portfolioblogger


2013.10.15. 21:52 afőnök

Úgy kell nekik: fizetni fognak a kartellezők!

Angry-Elaine-Mocking-You-Reaction-Gif.gif

 Könnyebb hozzáférés a bizonyítékokhoz, rugalmasabb elévülési szabályok, a károkozó bizonyítási terhe – e fontos változtatásokkal könnyíti meg az árkartellező, erőfölénnyel visszaélő cégek áldozatainak kártérítését az EU új irányelvjavaslata. Jelenleg ugyanis hiába mondja ki a versenyhatóság (itthon a GVH), hogy a vállalatok jogot sértettek a kartellezéssel, a károsultak ritkán érvényesítik igényeiket polgári perekben többek között a jogszabályok hiányosságai miatt. Mindez azonban megváltozhat, állítja a Szecskay Ügyvédi Iroda, amely összefoglalja az irányelvjavaslat lényeges pontjait és a jelenlegi hazai helyzetet.

 

Az Európai Bizottság nemrégiben közzétette irányelvjavaslatát, amelynek célja a versenyjogi kártérítési igények érvényesítésének megkönnyítése az Európai Unión belül. Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal aktívan őrködik a gazdasági verseny védelme terén, tavaly például (a hivatal adatai szerint) 1,8 milliárd forintnyi büntetést szabtak ki árkartellezés miatt.

Az árrögzítésben megállapodó társaságok bírságolása viszont nem jelenti azt, hogy a károsultak (pl. azok, akik tényleges verseny híján magasabb árat fizetnek egy termékért vagy szolgáltatásért) is automatikusan kártérítésben részesülnek. Miután a versenyjogi eljárás tisztázza, hogy a kartellező cégek valóban kárt okoztak, a károsultaknak maguknak kell polgári pert indítaniuk. Nem gyakran kerül rá sor, ugyanis akadályokba ütköznek a jogszabályi környezet bizonytalanságai miatt.

„Ezt hivatott orvosolni az irányelvtervezet, amely jelenleg az EU Bizottság és Tanács előtt van. Az elfogadást követően 2 év áll majd a tagállamok rendelkezésére az átültetésére” – mondja Keller Anikó, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Az irányelvtervezet főbb rendelkezéseit, és azok várható hatásait összegezzük.

Szólj hozzá!

Címkék: jog portfolioblogger


2013.10.03. 11:57 afőnök

A tervezés nem erőssége a cégvezetőknek - infografikával

Remélem a kedves olvasó kivétel: a CIB Stafétabot Kutatásából többek között kiderül, hogy a magyar kis- és középvállalatok 80 százaléka rendelkezik üzleti tervvel, a válság hatására azonban mindössze 37 százalékuk módosította azt. A reprezentatív felmérés rávilágít arra is, hogy a cégek több mint a fele az adott évre, vagy maximum csak egy-két évre tervez előre, 18 százalékuk egyáltalán nem szokott stratégiai tervet készíteni és mindössze 3 százalékuk tervez öt évnél hosszabb időre. Az adatok azt mutatják, hogy a vállalkozók kétharmada egyáltalán nem gondolkodott még az utódlás kérdésén. A kutatás szerint a vizsgált vállalatok 86 százaléka magyar tulajdonban van, háromnegyedénél a cégvezető egyben a tulajdonos is, közel felét pedig egyetlen vezető irányítja. 

A többi megállapítást a hajtás után következő izgi infografikán mutatja be a bank kutatása:

1 komment

Címkék: menedzsment cégvezetés üzleti terv utódlás portfolioblogger


2013.10.03. 09:54 afőnök

Magyarország legnépszerűbb autói

www.picasion.com

Hogyan alakulnak Magyarország legnépszerűbb új és használt autómodellek biztosítási díjai – ezt számolta ki a PBA Biztosítási Alkusz legújabb felmérésében. A kötelező biztosítás díja alacsony: új autóknál átlagosan évi 25 ezer forint és ez nem változik jelentősen az autók elöregedésével sem. Ráadásul a legnépszerűbb típusok esetében a kötelező biztosítás az átlagnál alacsonyabb mértékben drágult. Cascót viszont kifejezetten megéri megkötni idősebb járművekre is. A 3 éves kocsik cascója ugyanis évente átlagosan 58 ezer forint, ám 12 évesen ez az összeg már 38 ezer forintra csökken.

 

A PBA által összeállított táblázatban (a bejegyzés végén) azt vizsgálta meg, hogyan alakulnak a Magyarországon legnépszerűbb új és használt autómodellek biztosítási tarifái. Az alkuszcég megkereste a legalacsonyabb díjú biztosításokat, és tanácsokat is fűzött megkötésükhöz. Mintának az átlag magyar autótulajdonost vették: 35 éves, budapesti férfit, aki negyedévente fizeti be a biztosítási csekket.

 

Hazánkban a piacot rendszeresen felmérő JATO Dynamics statisztikája szerint a legtöbben Skoda Octaviát vásárolnak új autóként, ezt követi az Opel Astra és a Ford Focus. A legnépszerűbb típusok esetén a gépjárművek átlagos kötelező felelősségbiztosítása (kgfb) évente 25 ezer forintba kerül. Ez a tarifa nagyon kedvező: a 2012-es kalkulációkhoz képest idén csak 4%-os díjemelkedés tapasztalható ugyanezekben a kategóriákban. Eközben megfordulni látszik a hosszú évek óta tartó folyamatos díjcsökkenés a teljes kgfb piacon, hiszen a 2013-as esztendőben az átlagdíjak 9%-kal emelkedtek az előző évhez képest. Vagyis, jó hír a legnépszerűbb típusok vásárlóinak, hogy az átlagnál jóval kisebb mértékben drágultak a köteleződíjak.

Szólj hozzá!

Címkék: autó portfolioblogger


2013.10.02. 10:43 afőnök

Irodát bérelsz? Ez a minimum a bérbeadódtól!

Mitől emelkedik egyik évről másikra az irodabérleti díj és a rezsi? Miért vannak hőmérsékleti kifogások az irodában? Ehhez hasonló bérlői kérdésekből, problémákból állított össze útmutatót a magyar irodapiac egyik meghatározó ingatlanbefektetője, a CA Immo. Összeállításuk segítség minden irodabérlőnek: így tisztába kerülhet azzal, milyen válaszokat és hozzáállást várhat el a bérbeadójától.

 

A budapesti irodapiac 7 százalékát (200 ezer négyzetmétert) portfoliójában tudó CA Immo tapasztalata szerint a leggyakoribb kérdések a bérlők és a bérbeadó közötti pénzügyekben és a műszaki témákban merülnek fel. Lássuk a tipikus problémákat és a megoldásukat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: iroda portfolioblogger


2013.09.25. 12:42 afőnök

Küldj postai levelet számítógéppel!

http://picasion.com
http://picasion.com

A legkorszerűbb informatikai technológiákat alkalmazza az itthon nemrégiben bemutatkozott innováció, a hibridlevél. Lényege, hogy a legfejlettebb adatbiztonsági szabványoknak is megfelelve postai levél küldését teszi lehetővé a számítógépről.

A hibridlevél ötlete nem új: minek kellene kinyomtatni a leveleket és elvinni a postára, ha - némi túlzással – a számítógépről a postaládába is nyomtathatok? A Hibridlevél Kft. több mint egy éves fejlesztés és negyedéves tesztelés után elsőként valósította meg az ötletet Magyaro

Küldéséhez a felhasználó a számítógépén megszerkeszti a levelet, majd elektronikusan elküldi a szolgáltatónak, ahol 24 órán belül kinyomtatásra, borítékolásra és postázásra kerül, így a címzett akár már másnap megkaphatja. Azonban az egyszerűnek tűnő folyamat működését jelentős informatikai fejlesztések, speciális géppark és a legszigorúbb adatbiztonságot garantáló informatikai háttér teszik lehetővé.

 

1 komment

Címkék: informatika technológia portfolioblogger


2013.09.17. 18:35 afőnök

Az átlátható cég - mit, mikor, kinek áruljunk el?

finance-transparency1.jpgÁtláthatóság és üzleti titok – e két kulcsfogalom között egyensúlyozva kell a cégvezetőnek eldöntenie, melyik partnerével milyen információt oszt meg vállalatáról. Mit kell tudnia a munkatársaknak, üzletfeleknek, a banknak vagy éppen az újságírónak? És mit nem?

 Minden vállalat körül kirajzolódik az érintettek köre (stakeholderek), amely tulajdonképpen egy hálózat: velük közösen dolgozik a cég és próbál üzleti eredményeket elérni. Ez a hálózat akkor működhet sikeresen, ha a felek átlátják és értik egymás működését – ezt nevezzük transzparenciának. Minden hiányzó információ növeli a felek üzleti kockázatát, ami mint látni fogjuk költségnövekedést, így eredménycsökkenést okoz.

Másfelől viszont minden érintett egyúttal más hálózatoknak is tagja, amelyek akár ellenérdekeltek is lehetnek (pl. egy szállító több versenytársnak is értékesíthet), ez pedig veszélyt jelenthet az információk bizalmas kezelése szempontjából. Vagyis a transzparencia, mint alapérték mellett megfelelő információ-áramlási szabályokra, korlátozásokra (ún. „kínai falakra”) van szükség, annak érdekében, hogy mindenkihez a megfelelő csatornán keresztül a megfelelő tartalom jusson el. Se több, se kevesebb.

Lássunk néhány tipikus érintettet a  cikket író Reconcept blogjában!

Szólj hozzá!

Címkék: pénz pénzügyek finanszírozás adatbiztonság portfolioblogger


2013.09.13. 21:33 afőnök

A cégek szeretik, de véget ér az XP-korszak - infografikával

A 2001-ben debütált Windows XP operációs rendszer korának legsikeresebb számítógépes platformja volt, de ma, 12 évvel később már sokkal komolyabb elvárásokat támasztanak a cégek az adatvédelem, a menedzselhetőség és a szabad munkastílus tekintetében, mint akkoriban.Nem meglepő tehát, hogy a Windows XP támogatása egy év múlva véget ér – 2014. április 8-tól a Microsoft nem nyújt támogatást a Windows XP felhasználóknak, és nem lesznek elérhetők számukra a biztonsági frissítések sem.

 A Microsoft kis-és középvállalkozó (kkv) ügyfelei körében közel 500 válaszadó segítségével végzett felmérést­*az átállással kapcsolatban. A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 62 százaléka már értesült arról, hogy a Microsoft a közeljövőben megszünteti a Windows XP támogatását, és 42 százalékuk azzal is tisztában volt, hogy a vállalat emellett az Office 2003 támogatását is befejezi.A válaszadók több mint háromnegyede tudta, mindez azt jelenti, hogy az XP operációs rendszer nem kap a továbbiakban biztonsági frissítéseket.

A jól értesültség ellenére a kérdőívek elemzéséből kiderült, hogy sokan mégis ragaszkodnának a 12 évvel ezelőtti rendszerhez, egyrészt azért, mert a számukra fontos alkalmazások között vannak XP-refejlesztettek is (48%), másrészt azért, mert költségesnek ítélik meg a migrációt (39%). Ezekre a félelmekre készülve a Microsoft számos segítséget nyújt a hazai vállalkozásoknak a modernizáláshoz. Németh Zsolt, a Microsoft Magyarország kkv üzletágvezetője elmondta: „Az átálláshoz a technikai szakemberek, üzemeltető cégek számos nyilvános tudástárat érhetnek el, az üzleti döntéshozók pedig különböző kedvezményes ajánlatok közül választhatnak. A migrálás során a kompatibilitási problémákra a Windows 8 Kompatibilitási varázslója és a modern Windows rendszereken futó alkalmazások is választ adnak.”

(Tennivalók és infografika a hajtás után!)

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft informatika technológia portfolioblogger


2013.08.07. 11:28 afőnök

A nap biznisze: kulcsmásolás fotóról

keysduplicated.png

A 3D-s nyomtatás után már az ember nem gondolná, hogy képes meglepődni bármilyen technológián, de azért ma sikerült. Most olvastam ugyanis a Keys Duplicated nevű amerikai vállalkozásról, amely képes arra, hogy digitális fotó alapján működő kulcsot gyártson. Vagyis elég e-mailben elküldeni a képet és visszaküldik a kész darabot.

Szólj hozzá!

Címkék: technológia üzleti ötlet portfolioblogger bizniszötlet a nap biznisze


2013.08.01. 10:01 afőnök

11 kérdés: hogyan döntsek az üzleti partnerről?

business partner.jpgVállalkozásunk sorsa gyakran múlik azon, kivel működünk együtt. Ezt a 11 kérdést megválaszolva kiderül, rátaláltunk-e az igazira.

Az Entrepreneur magazin összegyűjtötte az induló vagy bővülő vállalkozások vezetőinek, milyen kérdések mentén érdemes kiválasztaniuk új társukat a cégben. A "tovább" után a kérdések:

 

Szólj hozzá!

Címkék: menedzsment cégalapítás portfolioblogger


2013.07.31. 12:31 afőnök

Vállalkozók: így választunk bankot

A cég méretétől, forgalmától függően teljesen más bankszámlák jelenthetik a legjobb választást - Elindult az első magyar vállalati bankszámla-kalkulátor

Évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások egy megfelelően kiválasztott bankszámlával – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzésből. A kutatás szerint a legjobb bankszámla kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot 10 százalékos bevételarányos nyereséggel számolva. A választás azonban nehéz, hiszen a felmérés szerint teljesen más számlacsomagok számítanak a legjobb választásnak az érintett cég méretétől, forgalmától, és bankolási szokásaitól függően.

Egy megfelelően kiválasztott bankszámlával évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzésből, amely során egy újonnan alakult vállalkozás, egy KATA-s, egy EVA-s vállalkozás, egy kisvállalat és egy középvállalat számára keresték a legmegfelelőbb számlacsomagokat. A portál most indított vállalati számlakalkulátorának adatai szerint teljesen más számlacsomag számíthat a legjobb választásnak az adott vállalat méretétől, forgalmától, és bankhasználati szokásaitól függően. „Ezt jól mutatja, hogy egy adott vállalattípusnál legjobbnak számító bankszámla még a legjobb tíz ajánlat között sem található meg egy más méretű cég számára optimális számlacsomagok listáján” – hangsúlyozza Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője. Az elemzésből kiderül, hogy nagyon komoly megtakarítási lehetőséget jelent a cégek számára a megfelelő bankszámla kiválasztása. „Tíz százalékos bevételarányos nyereséggel számolva a legjobb számlacsomag kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal növelheti az éves profitot, feltéve, hogy az adott cég jelenleg igen kedvezőtlen számlakondíciókkal rendelkezik” – mondja Sándorfi Balázs.

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénzügyek portfolioblogger


2013.07.30. 15:41 afőnök

Mikor választja a Te termékedet egy vendéglátóhely?

vendeglat.jpg

Egy fontos szabályt kell tudnod ahhoz, hogy szó szerint ráharapjanak: ez pedig az árképzésre vonatkozik.

 A beszállítók sokfélék lehetnek, elég nagy csoport a kezdő vállalkozók közül azok, akik az élelmiszer- vagy vendéglátóipar számára fontos termékeket eszelnek ki. Azt viszont látható, hogy igen széles a kínálat ételből, italból a kávézókban, romkocsmákban, éttermekben. Miért éppen téged választanának?

Nos, igazából két dolog kell hozzá, az egyikre már eleve magad is gondoltál. Ez pedig: átütő, érdekes, máshol nem kapható ötlettel kell előállni, amely illik a kiszemelt helyek profiljába. Evidens, hiszen éppen ez a vállalkozásod lényege.

A másik viszont trükkösebb. Itt arról van szó, hogy neked van elképzelésed arról, mennyiért szeretnéd eladni a terméket, és azt is tudod, mennyiért állítod elő nagyobb mennyiségben. Legalábbis remélem, hogy így van: ha nem, akkor ezt még ki kell számolnod.

2 komment

Címkék: árképzés beszállító vendéglátóipar portfolioblogger


2013.07.24. 13:08 tomcent

Legyen a rajongóból vásárló!

Mari Smith az amerikai közösségi média legnagyobb guruja (ezt nem Ő találta ki magáról, a Forbes nevezte így) 3 rövid tippben összefoglalta a Tech Page One-nak, hogyan lesz sikeres egy cég Facebook oldala.

Szólj hozzá!

Címkék: marketing menedzsment vállalkozás portfolioblogger üzleti tipp


2013.07.15. 12:29 afőnök

A nap biznisze: keress a mozgássérült parkolót jogtalanul használón!

Disabled parking abuse2.jpg

Az örökké tilosban parkoló Bentley vagy Hajdú Péter aktuális terepjárója: egy kis látványos szabályszegés a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókban mindig felbukkan a mókás portálokon. A Városban blog például hónapokig fotózta az ilyen kocsikat, amelyek joggal borzolják a jóérzésű városlakók kedélyét.

Nos van egy amerikai applikáció, amely segít tenni ellenük. Meg kéne csinálni itthon is a Parking Mobility-t  . A lényeg, hogy az érintett mozgássérült vagy egyszerűen felháborodott honpolgár a programmal megjelöli a szabálysértés helyét, fotóz, majd értesíti a hatóságot (közterület-felügyeletet). Onnan aztán a jármű tulajdonosa megkapj a büntetés, amely jelenleg 50 ezer forint.

Ám eközben jótékony cél is teljesül: a bírság egy részét ugyanis elküldik a kép készítője által kiválasztott alapítvány, civil szervezetnek.

Nos, ki adja el a magyar változatot az önkormányzatoknak vagy valamelyik CSR-t nyomató nagyvállalatnak?

Szólj hozzá!

Címkék: mobil app üzleti ötlet portfolioblogger bizniszötlet a nap biznisze


2013.06.07. 12:31 tomcent

Ingyenes képzések kkv-k részére

Mit vár a munkáltató egy munkavállalótól? Milyen elvárásai vannak egy kisgyermekes munkavállalónak a munkáltatóval szemben? Kinek a feladata a kompromisszumok keresése? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a Seed Alapítvány által életre hívott fórumok és képzések a következő időszakban.

Szólj hozzá!

Címkék: segítség menedzsment vállalkozás portfolioblogger


2013.05.30. 12:24 afőnök

Holnap mérlegbeadás: ezekre figyelj!

Idén is kitüntetett figyelmet kap a társaságok életében a május 31., hívja fel a figyelmet a Cégmanager Kft. könyvelési csapata. E napon kell leadni  kb. 420 ezer  adózónak az előző évi beszámolókat, el kell készíteni, és  be kell nyújtani az iparűzési adóról, a társasági adóról, az energiaellátók különadójáról, a szakképzési hozzájárulás különbözetéről, az innovációs járulékról, a hitelintézeti járadékról, az egyes ágazatokat érintő különadókról, valamint a korábban kettős könyvvitelt választó eva-alanyoknak az egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallásokat.

 

Bővebben a társasági adó bevallásról:

A gazdálkodóknak a társaságiadó-kötelezettségükről bevallást kell tenniük, a határidő május 31. Nem vonatkozik ez az általános határidő azokra az adózókra, akik a naptári évtől eltérő üzleti évet választottak és azt a létesítő okiratuk is tartalmazza. (részükre az irányadó szabály: az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallásukat.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: adó portfolioblogger


2013.05.28. 09:37 afőnök

És mi van, ha megbetegszel?

death.jpgA hétvégén eléggé belázasodtam és a határidős munkáim mind csúsztak. Vállakozás vezetőjeként ebből óriási bukta is lehetne. És van ilyen helyzetre biztosításom? Nincs hát, mert idióta vagyok. De úgy látom egy tegnapi közlemény alapján, hogy nem vagyok egyedül: még a legalapabb életbiztosítás is hiányzik a legtöbbünk palettájáról.

 

Miközben a parlament előtt van a biztosítási törvény módosítása, a lakosság több mint 60 százaléka egyáltalán nem kötött kockázati életbiztosítást – áll a PBA Biztosítási Alkusz Kft. felmérésében. Az életbiztosítások aránya országszerte csökkenőben van több okból: az egyik, hogy az ügyfelek kénytelenek mobilizálni megtakarításaikat, de hatott az az EU-s direktíva is, amely miatt a nők kockázati életbiztosításának díja akár 80 százalékkal is megemelkedhetett. Ugyanakkor az ön- és a családi gondoskodás tudatosságának a hiánya és a bizalmatlanság is szerepet játszik az alacsony penetrációban.

Tízből hat embernek nincsen kockázati életbiztosítása – derül ki abból kérdőíves felmérésből, amelyet a PBA Biztosítási Alkusz Kft. tett közzé; fővárosi és zömében vidéken élőket, valamint 50 év alattiakat kérdeztek meg kockázati életbiztosításukról. Többnyire jó terméknek tartják a kockázati életbiztosítást, de megfelelő információ hiányában úgy gondolják, hogy drága, ezért a jelenlegi gazdasági helyzetben nem engedhetik meg maguknak – nyilatkozta a többség.

 „Azt tapasztaljuk, hogy az ügyfelek nagy része nincs tisztában azzal, hogy az autója casco biztosításával megegyező összegért tudná biztosítani az életét, ezzel gondoskodva a családja jövőjéről – hívta fel a figyelmet dr. Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. alkusz üzletág igazgatója.

 A kockázati, más néven haláleseti életbiztosítás kötésekor- a szerződő díjfizetése ellenében - a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy ha a biztosított a biztosítás időtartamán belül meghal, akkor egy előre meghatározott személy – a kedvezményezett– részére egy előre meghatározott összeget (biztosítási összeg) fizet ki. Ha a tartam lejártakor a biztosított életben van, akkor a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik.

A felmérés eredménye szerint 28 százalék kötött már haláleseti biztosítást és alig éri el a 8 százalékot azok aránya, akiknek több ilyen szerződésük van. Ugyanakkor a megkérdezettek 38 százaléka teljes mértékben, 22 százaléka pedig jobbára egyetértett azzal, hogy a kockázati életbiztosítás vonzóbb, ha valamely más termékhez kötik és kedvezményesen kínálják.

A meglehetősen rossz arány összhangban áll a MABISZ legújabb adataival: az életbiztosítási üzletágban változatlanul az látszik, hogy az ügyfelek jelentős része továbbra is kénytelen mobilizálni megtakarításait. Az életbiztosítási szerződésekre befolyt 398,8 milliárd forintnyi díj 2012-ben több mint 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 439,8 milliárd forinttól.

Az öngondoskodás és a hátramaradott szeretteinkről való gondoskodás tudatosságának meglehetősen alacsony színvonalára utal az is, hogy a megkérdezettek közel 60 százaléka nem tudta, mi a különbség a kockázati és a befektetési célú biztosítás között. Ennél a kérdésnél mind a vidéki, mind a fővárosi hölgyek jobban szerepeltek a férfiaknál, ami arra utal, hogy változóban vannak a hagyományos családi szerepek a hosszú távú pénzügyi döntéshozatalban.

 Jelentős, több mint 70 százalékos többség csak akkor lenne hajlandó kockázati életbiztosítást kötni, ha annak díja nem haladná meg a havi 5 ezer forintot. Maximum 15 ezer forint az, amennyit még néhányan kifizetnének.

 „Minden második megkérdezett bizalmatlanságot érez az egy évnél hosszabb idejű elköteleződéssel szemben – ez is hozzájárulhat az életbiztosítások térvesztéséhez” – mondja Vass Gábor.

 Idén februárban lépett életbe az uniós direktíva, amely szerint nem lehet nőknek és férfiaknak különböző díjszabást alkalmazni. Az új díjszabás így a nők esetében 30-80, esetenként 90 százalékos drágulást hozott a kockázati életbiztosításoknál. A díjemelkedés függ az életkortól és az szerződés tartamától is: minél idősebb a szerződő, annál nagyobb a díjemelés.

A biztosítók más-más módon árazták át a termékeket. Van, amelyik felhúzta a nők tarifáit a férfiakéhoz - korábban csaknem kétszeres volt a különbség a női-férfi díjak között -, és van, amelyik középre lőtte be az uniszex tarifákat. Ugyanakkor a PBA tapasztalatai szerint nem rengette meg a piacot a direktíva; azaz ennek következtében nem csökkent lényegesen a kockázati biztosítást kötők száma.

Szólj hozzá!


2013.05.22. 14:16 tomcent

Telefonálj ingyen!

Gondolom Ti is így vagytok vele, én mindenesetre nagyon szeretek ingyen telefonálni. Ebben a témában nem utolsó szempont a „költségcsökkentés” sem, amely mostanában vállalkozói körökben igen divatos fogalom. Ráadásul egyre több platform közül válogathatunk. A már régóta működő Viber és Skype valamint az egyre népszerűbb Line messenger mellé csatlakozott a Facebook is egy ilyen szolgáltatással.

free.jpgA Facebook januárban indította el a Messenger alkalmazáson belüli ingyenes (mobil)telefonálási lehetőséget, amit márciusban húztak be Európába, mostantól pedig Magyarországon is elérhetővé vált a funkció. Az Androidra és iOS-re elérhető Facebook Messenger alkalmazáson belül meg kell nyitni a kívánt ismerősünk chatablakát, a jobb felső "i" gombra kattintani, majd az így megjelenő slide-on értelemszerűen a "Free Call" menüpontra.

A már említett Viber egyébként asztali számítógépeken is használható május óta. A Viber Desktop alkalmazás futtatható asztali gépeken (Macen és Windowson) is.

Szólj hozzá!


2013.05.18. 14:30 afőnök

Az év 10 legnagyobb beruházása: itt lehetsz beszállító

 

audi.jpg

A beszállítókat is beleértve több mint 3500 új munkahelyet teremt és 561,5 milliárd forintot költ el Magyarországon az a 10 vállalat, amely az év legnagyobb beruházásait hajtja végre – derül ki ÓBUDA Group összeállításából. Az óriás-beruházások a magyar beszállítóknak is hatalmas lehetőséget nyújtanak: a projektmenedzsmenttel, építőipari kivitelezéssel, tervezéssel és fenntartható építési tanácsadással foglalkozó ÓBUDA Group szerepet kapott az Audi és a listán második helyen szereplő LEGO munkálatainál is.

Az ÓBUDA Group által készített összeállításból kiderül, hogy melyik az a 10 óriás-beruházás, amelyeket idén adnak át vagy idén már megkezdtek. Jelenleg az Audi vezeti a listát a 300 milliárdos építkezéssel, amely 2100 új munkahelyet teremt. 2012-ben indult az autógyár győri logisztikai parkjának építése, és eközben a meglévő győri motorgyárat is bővítették. Az új gyáregység jelentős kapacitásbővítést eredményez: évente akár 125 ezer gépjármű is készülhet Győrben.

A második helyre került a LEGO Csoport 60 milliárdos beruházása, mely ugyan összegében egyezik a Suzuki fejlesztésével, de megvalósulásával 250 új munkahely is létesül. Az Opel a 2011 szeptemberében bejelentett, 150 milliárd forintos, szentgotthárdi beruházásának átadása után, idén máris újabb üzembővítésbe fog 38 milliárd forint értékben. A legfrissebb fejlesztés a Bosch budapesti bázisának bővítése, amelynek második üteme egy hónapja kezdődött el: két év múlva 1000 mérnök dolgozik majd az újonnan kialakított részlegekben .

Szólj hozzá!

Címkék: beruházás beszállító portfolioblogger


2013.05.16. 13:04 tomcent

Most láttam: borkóstoltatás a kisboltban

Egy jó kis marketing tipp nektek csütörtökre. Gyanútlanul sétálgattam tegnap az egyik budapesti élelmiszerboltban, egy üveg bort szerettem volna venni, ugyanis vendégségbe mentem. A részlegben, ahol a borokat tartják egy nagydarab fickó állt és kóstolóval kínálta a vásárlókat. Bajban voltam. Tudtam, ha megkóstolom a bort, bármennyire drága, vagy ha nem is igazán ízlik, venni  fogok egy üveggel, mert kötelességemnek érzem meghálálni az ingyen italt. Szerencsére nem volt prémium bor, így nem lett drága az "ingyenkorty".

bor.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: marketing most láttam portfolioblogger