HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

2012.11.09. 09:10 afőnök

Hogyan nevezd el a cégedet?

nev.jpgÍme 8 tipp: ezekre kell ügyelned, ha vállalkozásodnak vagy új termékednek sikeresélyes nevet keresel! Jó az, hogy Flickr?

 

Mivel is foglalkozol?

A legrosszabb ötlet, amivel mostanában találkoztam egy áfás számlán: Anikó és Zsolt Kft. Esküszöm ez volt. Ebből rájövök, hogy mit csinál a cég?

Nem. (Egyébként benzinkút.)

Pocket Guide: ez is egy magyar cég nemzetközi piacon. Letölthető, magaddal vihető városnéző túrákat gyárt. Hát erről van szó. A név utaljon némileg arra, amit csinálsz. Persze vannak olyan sikeres fantázianevek, amelyek termékekhez kapcsolódnak és semmi értelmük (Kachooz, IKEA). Ezek hosszú távon jól marketingelhetők, és könnyebben levédhetők. De a hosszú távig el kell jutni.

 

Érthető?

Ehhez persze tegyünk hozzá még egy kérdést: hol. Ha nemzetközi piacon akarsz érvényesülni, mindenképpen angol vagy latin nevet válassz. Esetleg utad lehet a már említett fantázianév. Ha a magyar piacra dolgozol angol névvel, semmi mást nem ígérhetek, csak vért, verítéket és könnyeket. Nekem volt angol nevű cégem: éveken át szenvedtem az idegennyelv-oktatás által érintetlenül hagyott pénztároslányokkal és építőipari szakemberekkel, amikor próbáltam betűzni a nem túl bonyolult nevet.

 

Tesztelj!

A magyar nevet is teszteljük: mondjuk el a telefonba családtagjainknak, ismerőseinknek. Vissza tudják mondani? Ugyanígy érdemes ellenőrizni azt, hogy megjegyezhető-e a név. Kérdezzünk rá másnap.

 

Hogyan keres a Google rád?

A webes jelenlét és a Google miatt is fontos egyértelmű nevet választani. Anikó és Zsolt például nagyot szívna, ha azt akarná, hogy a keresőmotor hozzáirányítsa lehetséges vevőit. Arról nem is beszélve, hogy így nem tudjuk csekkolni, mit beszélnek rólunk a neten. A fő tevékenység vagy téma legyen benne a névben, mert így tematikusan keresve is rátalál Google atyánk. Ezért van szinte minden ingatlanos cég nevében benne az, hogy ingatlan vagy otthon, és ezért szúr ki magával a Duna House vagy az Open House.

 

Előre az abc-ben!

Azt gondolod, hogy csak a telefonkönyvek korában volt fontos, hogy a cégneved számmal vagy A-val kezdődjék? Az internetes keresők korában a weboldaladra mutató linkek is abc-sorrendben jelennek meg. Ha több oldalas a lista, jobb, ha elöl vagy, akárcsak egy több céget felsoroló cikkben. Segítsd keresőoptimalázó programozódat vagy megbízott cégedet (SEO) ezzel a kis aprósággal!

 

Ne, tényleg ne hagyd ki a magánhangzót!

Csak azért, mert a Flickr sikeres lett, még nem azt jelenti, hogy minden új tech cégnek ki kell hagynia a magánhangzót a nevéből – tanácsolja amerikai barátunk, az Onstartups (ahonnan egyébként több ötletünk is ered e cikkhez). És hagyjuk ki a felkiáltójelet (Yahoo!), a pontot és a vesszőt is.

 

Legyen egy történet!

Amikor kezdő vállalkozó vagy, gyakran megkérdezik majd, miért ezt a nevet választottad. Adott esetben amikor a potenciális befektető előtt állsz. Nyilván szeretnéd, hogy a választott név mindent elmondjon a termékről, szolgáltatásról. De a név rólad is sokat elmond. Az egyéniség pedig fontos része a vállalkozói létnek, úgyhogy meséld el a név sztoriját, vagy találj ki egyet.

 

Nincs levédve?

Még mielőtt beleélnéd magad csudás ötletedbe, nézd meg, hogy nincsen-e levédve a neved a szabadalmi hivatalban. Ha jogi értelemben szabad is, ellenőrizd, használható-e domainnévként, Facebook azonosítónak (www.facebook.com/teneved) és Twitter azonosítónak.

 

Vannak még ötleteink, úgyhogy ha sokan olvassátok el ezt, folytatjuk. Ha tehát téged érdekelt, oszd meg kérlek!

Szólj hozzá!

Címkék: marketing seo cégnév portfolioblogger az 50 első kérdés üzleti tipp


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr74898353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása