HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

2011.09.19. 08:02 afőnök

A nap biznisze: Kismaros az én Párizsom

Sok a munkanélküli fotós mostanság, nekik ajánljuk ezt az inspiratív üzleti tippet, amelyet az MTI közölt nemrégiben. Az ötlet egyszerű: fotóalbum látszólag érdektelen településekről, amelyet viszont a helyiek megvesznek vagy turisztikai értelemben hasznosít a polgármesteri hivatal; vagy fotóalbum hétköznapi témákról, mégis érdekesen megcsinálva. Íme a hír kissé rövidítve.

Senki sem lepődik meg, ha valamelyik kiadó Párizsról ad ki elegáns fotóalbumot: ez ugyan nem olcsó vállalkozás, de a francia főváros szépségei számtalan érdeklődőt csábítanak vásárlásra, ha jók a képek, a jövedelmezőség nem lehet kétséges. Két brit fotós viszont azzal az ötlettel állt elő, hogy a Szajna-parti metropolisz helyett egy, csak kevesek által ismert, Anglia északnyugati részén fekvő egyetemi városról jelentet meg könyvet, Preston is my Paris címmel (Preston az én Párizsom).
    A vállalkozást az tette lehetővé, hogy igen olcsó eljárást választottak alkotásuk terjesztésére: hivatali fénymásolón nyomtatták ki a felvételeket, induláskor alig 50 példányban nyomtatták ki az így összeálló kötetet - sőt, mint arról a párizsi Le Monde beszámolt, kedvcsinálónak először ingyen osztogatták az utcán és a pubokban.
    "Mindenki számára elérhetővé akartuk tenni" - magyarázta el Adam Murray, a szerzők egyike. "Az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy 50 eurót (mintegy 14 ezer forint) fizessen egy fotókönyvért" - fűzte hozzá. "A mi könyvünk gyorsan készül, olyan nyomtatási technikával, amely mindenki számára megvalósítható" - tette hozzá a páros másik tagja, Robert Parkinson.
    A két fotós a jellegtelen városkában az embereket és a környéket örökítette meg. "Arra akartuk rávenni a vevőinket, hogy vegyék észre környezetüket. Nincs szükség rendkívüli helyszínre ahhoz, hogy érdekes művet alkossunk. Annyi album után mire lehet jó még egy kötet Párizsról vagy New Yorkról?" - kérdezik, és folytatják a Preston az én Párizsommal elkezdett munkát.
    Denim című, Jamie Hawkesworth bevonásával készített kötetük ugyancsak a hétköznapok költészetéről szól, hiányoznak belőle a lélegzetelállító perspektívák vagy műemlékek. A két művész divatfotókat is készített úgy, hogy az utcán keresett modelleket, és a helyszínen összeválogatott ruhákba öltöztette őket. Coliseum című további könyvük egy elhagyott moziban talált filmszalag-töredékeket mutat be.
    Az új nyomtatási technikáknak köszönhetően a páros a legkülönbözőbb formátumokban, színekben adja ki köteteit. 
   Az önkiadású fotókönyvek egyre nagyobb érdeklődést keltenek. A British Journal of Photography című szaklap arról számolt be, hogy a londoni Hotshoe Gallery szeptember elején Photo Book London címen gyűjtötte egybe a kialakuló piac szereplőit, Németországban pedig a Photo+Art Book Hamburg rendezvényen találkoztak ismert kiadók és fiatal művészek, hogy a fotók saját erőből történő kiadásáról cseréljenek eszmét.
    November 10-től 13-ig ezzel foglalkozik majd az Off Print Paris is, amely a Paris Photo általános fotóművészeti kiállítás része lesz. A független fotósok számára a szeptember végén megnyíló London Art Fair művészeti vásár is lehetőséget nyújt saját kiadású könyveik bemutatására.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: bizniszötlet a nap biznisze


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr233237298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása