HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2012.10.18. 14:29 afőnök

Drága Matolcsy úr, mi az, hogy egyedi számlaellenőrzés?

omg_wtf-12875_1.jpgA tegnap bejelentett Matolcsy-csomagban volt egy rejtélyes pont, amelyre immár tucatnyian rákérdeztek tőlünk. Ez pedig a következő: egyedi számlaellenőrzést vezetnek be 2,5 millió forintig. Mi a bánat ez?

A dolog homályosságát jelzi, hogy az általunk gyorsan körbekérdezett könyvelők, adótanácsadók sem igen tudták, miről van szó. Íme néhány magyarázat.

„Hasonló szabály kétmillió forintos áfatartalomig jelenleg is létezik, ezt terjeszti ki a jogalkotó.” – írja kiváló adóblogjában Kalocsai Zsolt, az RSM DTM partnere „ A terv az alapelképzelés óta tehát immár harmadik változását éli, ami nagyban növeli a jogbizonytalanságot, holott fontos l enne a pontos elképzelés ismerete és az adóbevallási mechanizmusra gyakorolt hatás elemzése, hiszen nagyon közel az év vége. Bár a fenti szigorítás növeli az adminisztrációs terheket, ez elfogadható „mellékhatás” a fehérítés érdekében.”

Egyébként az MTI a hibás: ők ugyanis azt írták, hogy 2,5 millió forintIG ellenőriznek, ami hát az értelem utolsó lámpafényét is kioltja az intézkedésből. Ha azonban a kormány honlapján olvassuk a hivatalos közleményt, ott azt írják, hogy „a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben már 2,5 millió forinttól elvégzi a számlák egyedi ellenőrzését”. Tehát az ilyen összegű számlát külön be kell jelenteni, vagy kiszűri a rendszer a bevallásból?

Könyvelőink azt mondják, hogy ez összefüggésben van egy januártól bevezetendő új szabállyal, a tételes adatszolgáltatással. Ha két cég éves számlaforgalma meghaladja a 2 millió forintot, akkor erről külön bevallást kell beadni, tételesen részletezve a számlákat. Ebből a NAV szoftvere kiveszi a kiemelkedően nagy összegű számlákat, és ezeket kezdi ellenőrizni. Így nem kell találomra kivonulni a cégekhez, elég ezekre a tételekre rákérdezni, megnézni, van-e valós teljesítés mögötte. A cél ugyanis főként a fiktív számlázás, a számlagyárak kiszűrése.

Tehát ha ilyen közepesen nagy összegű számlát állítunk ki, nagyon ügyeljünk a szerződések, teljesítés igazolások rendszerére és arra, hogy minden beszerzés, munkafolyamat árát indokolni tudjuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: adó adóváltozás gazdálkodás


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr144856304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása