HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2013.04.24. 09:54 tomcent

Milyen büntetésre számíthatsz az adóhivataltól?

Janklovics Ádám, három részes sorozatának befejező részében az adóellenőrzések következményeit sorolja fel.

A legfontosabb jogkövetkezmény a bevétel eltitkolása következtében megállapított adókülönbözet, adóhiány. Az adóbírság általános mértéke az adóhiány 50%-a. Azonban ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, bizonylatok, könyvek meghamisításával függ össze, akkor az adóbírság mértéke az adóhiány 200%-a lehet.


Ezt egészítheti ki az adóhiány összegére számolt késedelmi pótlék, mely a jegybanki alapkamat kétszerese. Az adóhiány késedelmi pótléka az eredeti esedékességtől az ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv keltéig, de legfeljebb három évre számítható fel.

A bizonylatok kiállításának elmulasztása, valamint a nyilvántartások vezetésének hiányossága, bevallások beadásának elmulasztása mulasztási bírságot vonhat maga után, melynek mértéke magánszemélyek esetén 200ezer Ft, míg más adózó esetén 500ezer Ft lehet.

Nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, igazolatlan eredetű áru forgalmazása üzletlezárást vonhat maga után, mulasztási bírság kíséretében.

Az adóhatóság az utóbbi években a célszerűség és gazdaságosság szempontjait szem előtt tartva használta fel erőforrásait, hogy jogkövető magatartásra ösztönözze az adózókat ezzel szorítva vissza a feketegazdaság kiterjedését. A NAV az elmúlt években folyamatosan bővítette eszköztárát, melynek célja az önkéntes jogkövetésre ösztönzés. Az utóbbi években az adóhatóság olyan területekre fókuszált ellenőrzései során, melyekre korábban kevésbé. Ezen területek közé tartozik jellemzően a magánorvosi ellátás, járóbeteg-ellátás, fogorvosi ellátás, fitnesz-wellness és szépségipari vállalkozások.

Az ellenőrzések során az adóellenőrök többszöri megjelenés után, visszatérő vendégként folytatták le a vizsgálatot, mivel korábbi tapasztalatok alapján az adózók az alkalmanként visszatérő vendégkör esetén kevésbé bizonylatolják értékesítéseiket, míg alkalmi vendégek esetén általában jogkövető módon járnak el.

A költségvetés legjelentősebb adóbevétele az általános forgalmi adóból származik, ezért kiemelt feladat 2013-ban is az utólagos ellenőrzéseken belül az általános forgalmi adót érintő ellenőrzések számának növelése és azok hatékonyságának fokozása. A korábbi évekhez képest fokozott számban végzi a NAV adóztatási szerve a környezetvédelmi termékdíj, az energiaadó és a népegészségügyi termékadó tekintetében is a kiutalás előtti és az utólagos ellenőrzéseket. Kiemelt szerepe van 2013. évben a klasszikus operatív vizsgálatoknak (a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének vizsgálata, foglalkoztatotti ellenőrzések, árueredet, illetve leltár vizsgálatok).  A tevékenységek közül 2013. évben is elsősorban a szolgáltató szektor és ezen belül is a nagykereskedelem (különösen cukor, édesség, élőállat- és húskészítmény, elektronikai, számítástechnikai eszközök nagykereskedelme) kerül kiemelésre.

A még mindig nagy számban lévő adóelkerülő magatartást tanúsító adózókkal szemben, akik rendszeresen, nagy összegben károsítják meg a költségvetést, az adóhatóság súlyosabb büntetést helyezett kilátásba.

1 komment

Címkék: adó vállalkozás adóellenőrzés portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr465244312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fapista 2015.02.25. 04:18:26

Többszöri kérésem ellenére nem kaptam számlát-a kérésemet szóban tettem meg.Az árú postán megérkezett-előzetes fizetésem után.mennyire számíthat a BT vezetője?
süti beállítások módosítása