HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2013.07.31. 12:31 afőnök

Vállalkozók: így választunk bankot

A cég méretétől, forgalmától függően teljesen más bankszámlák jelenthetik a legjobb választást - Elindult az első magyar vállalati bankszámla-kalkulátor

Évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások egy megfelelően kiválasztott bankszámlával – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzésből. A kutatás szerint a legjobb bankszámla kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot 10 százalékos bevételarányos nyereséggel számolva. A választás azonban nehéz, hiszen a felmérés szerint teljesen más számlacsomagok számítanak a legjobb választásnak az érintett cég méretétől, forgalmától, és bankolási szokásaitól függően.

Egy megfelelően kiválasztott bankszámlával évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzésből, amely során egy újonnan alakult vállalkozás, egy KATA-s, egy EVA-s vállalkozás, egy kisvállalat és egy középvállalat számára keresték a legmegfelelőbb számlacsomagokat. A portál most indított vállalati számlakalkulátorának adatai szerint teljesen más számlacsomag számíthat a legjobb választásnak az adott vállalat méretétől, forgalmától, és bankhasználati szokásaitól függően. „Ezt jól mutatja, hogy egy adott vállalattípusnál legjobbnak számító bankszámla még a legjobb tíz ajánlat között sem található meg egy más méretű cég számára optimális számlacsomagok listáján” – hangsúlyozza Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője. Az elemzésből kiderül, hogy nagyon komoly megtakarítási lehetőséget jelent a cégek számára a megfelelő bankszámla kiválasztása. „Tíz százalékos bevételarányos nyereséggel számolva a legjobb számlacsomag kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal növelheti az éves profitot, feltéve, hogy az adott cég jelenleg igen kedvezőtlen számlakondíciókkal rendelkezik” – mondja Sándorfi Balázs.

A Bankmonitor.hu az elemzés során öt tipikusnak mondható vállalatot vett górcső alá: egy most alakult kisvállalkozást 20 millió forintos éves nettó árbevétellel, és négy már régebben működő vállalkozást. Ezek közül egy a nemrég választható KATA adózási formában működik, egy pedig EVA alá tartozik. Előzőnek 6 millió forintos éves nettó árbevétele, míg utóbbinak 20 millió forintos. Ezen kívül egy 50 millió forintos árbevételű kisvállalkozásnak és egy 100 millió forintos árbevételű középvállalkozásnak kerestünk az optimális számlát. Számlahasználati szokásaikat a következő táblázatba foglaltuk össze:

 

A felmérés szerint (lásd nagy táblázat a következő oldalon) a frissen alakult vállalkozásnak a két legkedvezőbb havi bankköltséget az OTP Bank (Kisvállalkozói Start számla 5 946 forint és Kisvállalkozói E-számlacsomag 6 807 forint) nyújtja, míg a harmadik legolcsóbb számlaköltségekkel a Budapest Banknál lehet számolni (Webstart 7 175 forint). Érdekes megemlíteni, hogy a negyedik és a hatodik helyezett szintén ugyanaz a bank (UniCredit). „Az újonnan alakult vállalkozások számára a legkedvezőbb kondíciókat nyújtó számlacsomag évente közel 90 ezer forinttal lehet olcsóbb, mint az ötvenedik helyezett ajánlat” - emeli ki a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

A KATA hatálya alá tartozó vállalkozásnak a Gránit Bankot érdemes választania (Vállalkozói Alapszámla 2 - 1 676 forint), hiszen itt részesül a legkedvezőbb díjakban. Második legjobb lehetőséget a Citibank kínálja (Citibusiness (Általány díjas) 2 000 forint), míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán a Raiffeisen Bank áll (Aktív számla 3 - 2 289 forint).  Ennél a vállalattípusnál a legkedvezőbb és az ötvenedik legkedvezőbb bankszámlák díjai között több mint 85 ezer forintos a különbség.

Az EVÁ-s vállalkozások esetében szintén a Gránit Bank a legjobb választás (Vállalkozói Alapszámla 2  4.822 forint), míg a képzeletbeli dobogó második fokára a K&H Bank állhatott fel (Start számlacsomag 4 965 forint). Náluk valamivel drágább a harmadik helyezett AXA Bank (Vállalkozói számla 6 150 forint).  Az az EVÁ-s vállalkozás, amelyik az ötvenedik legkedvezőbb számlacsomagról a legkedvezőbbre vált, éves szinten 95 ezer forintot spórolhat.

Az 50 millió forintos éves árbevételű kisvállalkozásnak a legjobb döntés az AXA Bank (Vállalkozói számla 12 664 forint), míg a második legjobb választás a Raiffeisen Bank (Aktív számla 3  13 166 forint). A harmadik legolcsóbb bank ilyen esetben az OTP Bank (Kisvállalkozói E-számlacsomag 13 216 forint). A kisvállalatoknál kezd igazán nagy méreteket ölteni a megtakarítható összeg: a legkedvezőbb és az 50. számlacsomag közötti árkülönbség itt már több mint 100 ezer forint.

A 100 millió forint éves árbevétel fölötti középvállalatnak szintén az AXA Bank (Vállalkozói számla 29 405 forint) a legkedvezőbb, míg őt követi az Erste Bank (Válogatás (Mikrovállalat) 31 840 forint. A dobogó legalsó fokán Raiffeisen Bank található (Aktív számla 4 - 32 332 forint). Ekkora vállalatméretnél a legjobb és az 50. banki ajánlat között már majdnem 300 ezer forint van.

 „Ahogyan magánszemélyként odafigyelünk a legkedvezőbb bank kiválasztására, úgy vállalatként is mindenképpen érdemes ezt megtenni, hiszen a különbségek itt hatalmasak lehetnek. A megfelelő számla kiválasztása azonban nem egyszerű feladat: a vállalkozásoknak szóló számlacsomagok esetében sokkal bővebb a feltételek és kedvezmények köre, mint magánszemélyeknek szóló számláknál” – mondja Sándorfi Balázs, Bankmonitor.hu ügyvezetője. Hozzáteszi: fontos kérdés az is, hogy bizonyos szolgáltatásokat - például devizaszámla vezetést, csoportos utalást - elérünk-e a kiválasztott banknál, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyien kívánjuk használni az adott bankot, hány aláíró van a cégnél, kik kapjanak SMS-t a tranzakciókról. Persze hasonlóság is akad a magánszemélyeknek szóló számlákkal: általában a cégeknél is olcsóbb az internetes utalás, mint a fióki, és az elektronikus kártyához is olcsóbban lehet általában jutni, mint a dombornyomott társaihoz. Nagy segítséget nyújthat a vállalkozásoknak a megfelelő számlacsomag kiválasztásában, hogy a Bankmonitor.hu a napokban elindította Magyarország első vállalati bankszámla-kalkulátorát.

Bankmonitor_KKV_szamla_tablazat_20130731.jpg

Az OTP Business friss felméréséből kiderül, egyre tudatosabbak a mikro- és kisvállalkozások banki kapcsolataikban. Míg korábban a minél alacsonyabb költség volt az elsődleges, sőt szinte kizárólagos szempont, mára a banki kapcsolattartó felkészültsége jóval fontosabbá vált. Mutatja ezt, hogy a megkérdezett 500 mikro- és kisvállalkozás több mint fele nevezte meg az utóbbit meghatározó tényezőként a bankválasztás során, míg előbbi említettsége ennek nagyjából a fele volt (több tényezőt is meg lehetett nevezni).

A költség mint tényező súlyának a csökkenését az is jelzi, hogy a felmérés szerint a második legfontosabb szempont a mikro- és kisvállalatok számára az elérhetőség, azaz a fiók távolsága; említettsége csaknem 40 százalékos. A negyedik helyen pedig a rangsorban a termékek versenyképessége és testreszabottsága szerepel, mintegy 20 százalékos említettséggel.

„A felmérés is jelzi, hogy a mikro- és kisvállalati kör bankokkal szembeni elvárásai folyamatosan növekednek” – kommentálta az eredményeket Csonka Tibor, az OTP Business üzletág ügyvezető igazgatója. A vezető szerint a mikro- és kisvállalkozások tulajdonosai, vezetői iparági, finanszírozási és üzletviteli szempontból egyaránt hozzáértő, releváns támogatást várnak a bankoktól.

Csonka Tibor szerint mindenképpen kiemelendő momentum a szűken értelmezett költségorientáció visszaszorulása. „A mikro- kisvállalkozások egyre inkább az ár-érték arányon keresztül vizsgálják a banki ajánlatokat. Nem feltétlenül csapnak le a legolcsóbb ajánlatra, hajlandóak nagyobb költséget elfogadni, amennyiben magasabb szintű és színvonalú szolgáltatást várhatnak cserében” – hívja fel a figyelmet a tendenciára az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Az elmozdulás a mikro- és kisvállalkozások elvárásaiban alapvetően a válság következménye. A bizonytalan környezet ugyanis felértékeli a banki partnerséget. „Azok a kisebb vállalkozások, amelyek méretükből adódóan nem tehetik meg, hogy kizárólag a pénzügyekre szakosodott munkatársakat tartsanak fenn, komoly értékként tartják számon a hozzáértő banki kapcsolattartót” – húzza alá Csonka Tibor.

Az OTP Business felmérése választ keresett arra a kérdésre is, hogy vajon a testreszabott kiszolgálás iránti igény erősödése hogyan viszonyul az elektronikus csatornák növekvő használatához. E tekintetben érdekes eredményt hozott a felmérés, az derült ugyanis ki, hogy e két tendencia kéz a kézben járnak. A mikro- és kisvállalkozások egyszerre igénylik a – bonyolultabb kérdések esetében – a hozzáértő személyes kiszolgálást, illetve a gyors, biztonságos és kényelmes elektronikus szolgáltatásokat.

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénzügyek portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr105435543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása