HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2013.05.10. 09:27 afőnök

6 dolog, amit a Trónok harca a vezetésről tanít

GOT kicsi2.jpg

Népszerűségén túl egy vállalkozásnak is tanulságos lehet a Trónok harca tévés és könyves fantasy-sorozat. Hogyan? Politika, ármány, taktika, harc a trónért, kényszerű kompromisszumok… Nem pont olyan, mint az életben? Csak itt nincsenek sárkányok és rémfarkasok…

Az információ hatalom

Királyvárban csak úgy maradhatsz életben, ha tudsz valami titkot a másikról. Jól tudják ezt a az ott élők is, a Királyné, az öccse és a persze a kémek. Az egyik legtanulságosabb jelenet, amikor a királynő öccse (Tyrion Lannister) a „Kistanács” három tagjának ugyanazt a történetet mondja el, egy egy apró változtatással és a lelkükre köti, hogy senkinek ne adják tovább. Hogy miért? Tudja, hogy valaki köpni fog a királynőnek és tudni akarja, kiben bízhat meg. Persze eléri a célját és kideríti ki a besúgó. Két nagyon fontos tanulság…

 

1, Ismerd a körülményeket: ha bekerülsz egy piacra nemcsak a vásárlóidat, vevőidet kell ismerned, a konkurenciát is. Ezt lehet háborúban és békében is. Sőt, a legjobb, ha félnek tőled. Győzz azzal, hogy tudod, mikor jönnek ki egy új termékkel és licitálj rájuk. Tudd meg mikor lesz nagy bejelentés és szervezz egy „ellen sajtó rendezvényt”!

2, Ne bízz meg mindenkiben: ha elkezdesz sikereket elérni, hirtelen olyan népszerű leszel, mint a gimnáziumban az, aki tudott gitározni, vagy volt zenekara. Hirtelen annyi barátod lesz, amennyit nem akarsz és rég elfeledettek is feltűnnek. Nem kell olyan fondorlatos eszközzel letesztelned őket, mint Tyrion, inkább ne mondj el nekik mindent.

Ne kérkedj a tudásoddal!

Amikor Daenerys Targaryen, vagyis kevésbé naprakész rajongóknak „a sárkányos csaj” hadsereget toboroz, egy Master Kraznys nevű rabszolgatartótól vásárolná meg Makulátlanok nevű seregét. A nyílt tekintetű, mégis ravasz hölgy végig tolmács segítségével beszél a nem túl szimpatikus Kraznysszal, aki anyanyelvén meglehetősen negatív szövegkörnyezetben emlékezik meg vásárlójáról. Amikor az üzlet nyélbe üttetik, a sárkányos vezérnő megszólal anyanyelvén, hiszen éppen arról a környékről származott el, és utasítja az immár felszabaduló rabszolgákat, hogy végezzenek egykori gazdáikkal.

Tehát az egyszerű tanulság: gyakran előnyt kovácsolhatsz abból, ha a most oly divatos „vetítés” helyett visszatartod tudásod egyes részeit, és akkor alkalmazod, amikor a meglepetés ereje neked segít.

Ne várj hálát!

Ha elővesznek, mert valamit elrontottál, szóvá teszik. Ha viszont jól csinálod a dolgod, a kutya sem említi meg, nem dicsérnek. Szomorú, de sajnos ez már csak így van. Tyrion Lannisiter, aki amellett, hogy egy igazi partiarc, ráadásul az édesapja szemében egy selejt (ugyanis törpe) összeszedi magát és megvédi a várost egy cseles húzással. Hogy mi a hála? Az apja nem dicséri meg, hiszen tette a dolgát.

Ez fontos tanulság. Elég, ha Te tudod, mennyire jó vagy. Alkalmazottaidtól se várj hálát, mert többnyire panaszkodnak, ha más nem, a sok munkára. Idővel úgyis elismernek – ha tényleg király vagy. Ahogy Robert Downey J. fogalmazott egy interjúban: „Nem érdekel, hogy még nem kaptam Oscart. Ha öreg leszek, úgyis adnak egyet!

Mindig készülj a legrosszabbra

Északon, a sorozatban egy legendás mondatot ismételgetnek: „Winter is coming”, azaz „közeleg a tél.” Ez azt jelenti, hogy nehéz idők jönnek, tartalékolni kell az étellel, felszereléssel. A válság erre tanította meg a vállalkozókat is. Aki eddig is csak addig nyújtózkodott, amíg a takaró ért, annak nem fagyott meg a lába. Jelenleg kevés olyan piac létezik, ahol nyugodt lehetsz, bátran belevághatsz egy nagyobb beruházásba. Készülj a legrosszabb forgatókönyvre, akkor is, amikor még csak az üzleti vagy az éves tervet készíted. Túlszárnyalni ezt mindig jobb érzés, mint azért rágni a körmöd októberben, hogy nem fog sikerülni. Persze nem beszélünk le a bátor lépésekről, de maradj a realitások talaján.

Néha kell a kompromisszum is!

A sorozat egyik szupermeglepetése az első évad vége felé az volt, hogy az addig abszolút főszereplőnek tűnő északi hadúr, Ned Stark hogyhogynem lefejeződött. A megdönthetetlen morállal, kemény igazságérzettel felvértezett úr bármilyen más műsorban győzött volna, ám a realitás azt mutatja, hogy a kompromisszumokra képtelen vezetők a legritkább esetben maradnak a helyükön. A legnagyobbakról, például Steve Jobsról mondják, hogy nem alkudott, de rá jut még kb. 250 millió cégvezető, aki nem vizionárius, hanem csak szeretné eltartani a családját.

Nincsen jó és rossz

Két és fél évad kellett elteljen ahhoz, hogy egy negatívnak feltüntetett szereplő motivációja más fényben tüntesse fel hírét. Jamie Lannisterről, az uralkodó család egyik tagjáról van szó, akit Királyölőnek is neveznek, mert annak idején hátulról döfte le az Őrült Királyt. Emiatt birodalomszerte megvetik őt. Ám a harmadik évad közepén elmeséli, hogy a király fel akarta égetni az egész várost és gyönyörködni a tűzben, ezért volt kénytelen megakadályozni.

Egy cégvezető számára is fontos az a képesség, hogy megértse egy-egy látszólag érthetetlen tett motivációit. Nem szabad például „jó” és „rossz” alkalmazottakra bontani a csapatot, mert a viszály szétzilálja az egész céget. Beszélgetve kiderül, hogy szinte mindenkinek van valamilyen oka a tettére: hol racionális ez az ok, hol csupán lélektani, amely családi vagy magánéleti helyzetből ered. Ne döntsünk elbocsátásról vagy büntetésről, amíg ezek az okok nem tiszták. Persze vannak helyzetek, amikor az üzleti partner vagy alkalmazott lop, csal vagy sikkaszt: ilyenkor nincs mérlegelés.

Szólj hozzá!

Címkék: tanulság menedzsment portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr925292393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása