HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2013.05.30. 12:24 afőnök

Holnap mérlegbeadás: ezekre figyelj!

Idén is kitüntetett figyelmet kap a társaságok életében a május 31., hívja fel a figyelmet a Cégmanager Kft. könyvelési csapata. E napon kell leadni  kb. 420 ezer  adózónak az előző évi beszámolókat, el kell készíteni, és  be kell nyújtani az iparűzési adóról, a társasági adóról, az energiaellátók különadójáról, a szakképzési hozzájárulás különbözetéről, az innovációs járulékról, a hitelintézeti járadékról, az egyes ágazatokat érintő különadókról, valamint a korábban kettős könyvvitelt választó eva-alanyoknak az egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallásokat.

 

Bővebben a társasági adó bevallásról:

A gazdálkodóknak a társaságiadó-kötelezettségükről bevallást kell tenniük, a határidő május 31. Nem vonatkozik ez az általános határidő azokra az adózókra, akik a naptári évtől eltérő üzleti évet választottak és azt a létesítő okiratuk is tartalmazza. (részükre az irányadó szabály: az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallásukat.)

 

A bevallásban minimális tartalmi és szerkezeti változások történtek az adózók javára.

Figyelemfelkeltő változás történt a veszteségelhatárolás, az osztalékfizetés, szoftverfejlesztők bérének szabályainál: a korábbi adóévek elhatárolt veszteségét legfeljebb az – elhatárolt veszteség nélkül számított – adóalap 50 százalékáig lehet érvényesíteni. Az idei évtől adóalap-csökkentésként lehet elszámolni az osztalékfizetési kötelezettség elengedéséből származó bevételt.  A szoftverfejlesztők bérköltsége után nem lehet adókedvezményt elszámolni.

 

A  bevallás teljesítéséhez a 1229-es számú nyomtatványt kell kitölteni és a NAV-hoz eljuttatni- a mulasztási bírság elkerülése érdekében, - ami akár 500.000 Ft is lehet-. határidőben. Jó tanács, hogy csak a hibátlanul kitöltött űrlapot küldjük be. A kitöltést követően, a küldés előtt futtassuk le az nyomtatványkitöltő program hibakeresőjét.

 

A két  tipikus hiba:

az űrlapot 1000 Ft- helyett forintként töltik ki (10 és nem 10.000)

ha a cég ebben az üzleti évben alakult és volt előtársasági időszak ennek a tényét sokszor nem jelölik

 

Új adónemként jelennek meg a bevalláson az innovációs járulékkötelezettség és a szakképzési hozzájárulás.

 

Azok az alapítványok, közalapítványok, társadalmi szervezetek, köztestületek, egyházak, lakásszövetkezetek, önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak, közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmények, európai területi együttműködési csoportosulások, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények, amelyeknek 2012-ben vállalkozási tevékenységből nem volt bevételük, vagy e tevékenységhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el, és 2013. február 25-ig társaságiadó-bevallást helyettesítő nyilatkozatot tettek, társaságiadó-bevallási kötelezettségüket ezzel teljesítették, így nekik 2011. május 31-ig nem kell bevallást beadniuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: adó portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr35335773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása