HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2013.02.12. 13:46 tomcent

Hova tedd a pénzed?

Januárban sem állt meg a betéti kamatok általános csökkenése köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank múlt héten is folytatott kamatvágási sorozatának, az egyes kamatajánlatok közötti különbségek egyre nagyobbak – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

A jelenleg elérhető legmagasabb kamat éves szinten 7,5 százalék, a tíz legjobb ajánlat mindegyike feltételhez kötött, vagy csak Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) érhető el. Bár a bankbetéteken elérhető reálkamatok továbbra is jónak számítanak nemzetközi viszonylatban, a kamatszint várható további csökkenése miatt érdemes sietni, nehogy lemaradjatok a legjobb ajánlatokról!

 „A betétek döntő részénél a jegybanki kamatváltozás 0,25 százalékpontos mértékével egyezően csökkent a kamat, a kivételt az néhány, a kínálati skála élén álló bankbetét képviseli, ahol az ügyfélvonzó-képesség megőrzése érdekében a bankok nem változtattak az ajánlott kamaton. A legjobb ajánlatok ennek megfelelően egyre jobban kilógnak a többi bankbetét közül” – magyarázza Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.  Hozzáteszi: egy éves futamidőre a 10 legjobb ajánlott bankbetéti kamat kivétel nélkül vagy feltételhez kötött, vagy csak Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) köthető le.

Az elemző szerint megfigyelhető volt, hogy a bankok három csoportba rendeződtek attól függően, hogyan reagáltak a sorozatos jegybanki kamatvágásokra. „Az első csoporthoz azok tartoznak, akiknek kiemelt fontosságú a forrásbevonás, ők hosszú távon is igyekeznek kiemelkedő kamatokat kínálni. A második csoport számára az ügyfélszerzés az elsődleges, ők jellemzően rövidebb lekötési időkre adnak magas kamatot, hogy minél több új betétest vonzzanak magukhoz. A harmadik csoporthoz tartozóknak szintén az ügyfélszerzés a fő cél, de magas kamatok helyett ők a költségek alacsonyan tartásával csábítják az ügyfeleket. Náluk akár extrém alacsony lekötési kamatok is előfordulnak” – magyarázza Bonda Balázs. Hozzáteszi: a banki termékek palettáján mindezek miatt egyre nehezebb eligazodni, pedig zsebre menő kérdés a megfelelő pénzintézet, illetve a legoptimálisabb lekötött betét választása.

Ami a konkrét kamatajánlatokat érinti, a Bankmonitor.hu legfrissebb összesítése szerint az egyéves futamidejű forint lekötések között a Volksbank 1 Éves Tartós lekötött betéte jár az élen 7,5 százalékos kamatával, míg a képzeletbeli dobogó második helyezettje az Erste Bank Tartós Forint Aktív betétje, magát 7,1 százalékos kamattal képviselve. Némileg árnyalja a képet, hogy ezek csak Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) érhetőek el, ráadásul az Erste Bank esetében még aktív bankkapcsolatot is szükséges teljesíteni a magas kamat érdekében. Folyószámláról indítható betétek esetén a legkedvezőbb lehetőség az Erste által kínált Forint Aktív Betét, ami szintén 7,1 százalékot fizet aktív folyószámla használat esetén. Ezek a kamatok reálértéken számolva is magasnak mondhatóak a maguk 4,07 százalékos illetve 3,68 százalékos értékével. A feltétel nélküli betétek is képviseltetik magukat a rangsorban, igaz, eléggé hátul. Közülük a legmagasabb kamatot az Erste Forint Futam Betét – 12 hónap nyújtja 6,34 százalékkal (ez 2,94 százalékos reálhozamot feltételez), ezzel a húszas listán a tizenegyedik helyre szorult. A második legjobb feltétel nélküli lekötés a Volksbank VB HUF akciós betétje 5,58 százalékos kamattal és 2,21 százalékos reálkamattal.*


legjobbkamatok20130205.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés gazdálkodás portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr725076399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása