HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2012.05.07. 13:43 afőnök

Kellesz Kínának?

Iparágak, ahol a kínaiak partnert keresnek nálunk és 3 nagyon hasznos tipp az esetleges tárgyalásokhoz, üzletkötéshez.

Ahogy manapság mind több vállalkozás, nyilván te is spekulálsz, milyen üzletet lehet összehozni Kínával. Nehéz ügy, mert nagyon más az üzleti kultúra, kezdve a tárgyalási technikától a fizetési morálig (igen, még a mienknél is rosszabb).

Ám gyakran a kezdő lépés hiányzik: egyáltalán mi a csudára van nekik szükségük ott másfél milliárdnyian? Most hogy itt volt a jövendő miniszterelnök-helyettes, sorra jöttek létre az üzletember találkozók, hogy kiderüljön. Egy bennfentestől úgy tudjuk, nem sok minden történt: az asztal egyik oldalán a magyarok beszélgettek egymással, a másikon pedig a kínaiak építették a belső szocialista barátságot.

Ám a nagy kormányzati lózungok között felcsillant a remény. Jött egy sajtóközlemény a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségétől (MGYOSz), amely a napokban a kínai Jilin tartományból érkező vezető üzletembereket látott vendégül. A kínai delegáció tagjai voltak többek között a tartomány külügyekért felelős vezetői, a helyi bank elnöke és számos, a régióban kiemelkedő gazdasági társaság igazgatója. A Magyarország területének nagyjából kétszeresét kitevő, Kína észak-keleti területén elhelyezkedő tartomány GDP-növekedése 2011-ben közel 14%-os volt, ami még a Kínai átlagot is jelentősen, közel 5%-kal múlja felül.

Most pedig idéznék: „Felhívtuk figyelmüket a szolgáltató szektorra, amely úgy gondoljuk, kiemelten érdekes lehet számukra. Az ellátási lánc erősen helyi kötöttségű, hiszen a marketing, a sales, a design, a logisztika és az ügyfélkezelés tekintetében van talán a legnagyobb szükség a lokális ismeretekre.”

Nos tehát aki ezeken a területeken mozog, kezdhet gondolkodni, mert a kínaiak a jövőben még több terméket szeretnének eladni nálunk és Európában. És még néhány jó tanács:

 

  1. Tudj kínaiul – ez szinte biztos biznisz! Ha te nem, a gyerekedet kezdd el taníttatni!
  2. Csináltass arany és piros színekkel operáló névjegykártyát, amelyen legyen szívettépően hosszú a titulusud. A rangfíliás kínaiak imádni fogják.
  3. Ha bólogatnak, ne hidd azt, hogy igent mondanak. Náluk a döntés hosszú egyeztetési folyamat. A tárgyalás során a bólogatás annyi: megértettük, amit mondasz, fehérember.

 

© Huaxiadragon | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos

Szólj hozzá!

Címkék: kína üzlet


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr904493940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása