HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2013.01.17. 10:31 tomcent

Spórolj tízezreket a banki költségeken!

Ti foglalkoztok azzal, hogy milyen számlacsomagot választotok a felkínáltak közül? Vagy csak meglepődtök, hogy mennyit vontak le már megint különböző költségekre? A Bankmonitor felméréséből kiderül, hogy a havonta beérkező pénzösszegre is érdemes figyelni, például más bankot jó választani minimálbérrel és átlagos jövedelemmel!

Éves szinten több tízezer forintot is megspórolhatnak az ügyfelek a személyes banki szokásaikhoz leginkább passzoló bankszámlacsomag kiválasztásával, ekkora díjkülönbségek mutatkoznak ugyanis az egyes bankok ajánlatai között – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből, amely a minimálbéres, az átlagos jövedelmű, illetve a magas jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára kínált konstrukciókat hasonlította össze. „Már a minimálbérből élők is évi több mint tízezer forinttal csökkenthetik banki költségeiket a megfelelő választással, míg az átlagos jövedelemmel rendelkezők közel 25 ezer forintot takaríthatnak meg évente, ami a havi nettó fizetésük hatodának felel meg” – sorolja a felmérés legfőbb megállapításait Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. Hozzátette: az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők éves szinten 28 ezer forinttal csökkenthetik a bankszámlával kapcsolatos kiadásaikat a számukra legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával. Az elemző szerint a felmérés fontos megállapítása, hogy más-más bank számít a legolcsóbbnak a minimálbérrel, az átlagos, illetve a magas jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára.

A felmérésben három különböző jövedelemmel bíró, az ehhez a jövedelmi szinthez passzoló bankszámlahasználati-szokással rendelkező ügyféltípust vizsgáltak meg – egy minimálbérrel rendelkező, egy átlagos keresetű, illetve egy átlag feletti jövedelemmel rendelkező ügyfelet – illetve az országos fiókhálózattal rendelkező bankok által számukra kínált számlacsomagokat hasonlították, és rangsorolták a bankhasználat teljes költsége szerint.

Bankmonitor_ugyfelprofilok_20130116.jpg


A felmérésből kiderül, hogy a minimálbérrel rendelkező ügyfelek a legkisebb havi banki költséggel a Sopron Banknál számolhatnak (Bázis számla: 432 forint), amíg a második legkedvezőbb az AXA Bank (Kamathozó számla: 520 forint) lett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az UniCredit Bank (Privát számlacsomag: 562 forint) áll. A Sopron Bankról érdemes azt megemlíteni, hogy főként a dunántúli régiót fedi le fiókhálózatával, így az ATM-jeivel ritkábban találkozhatunk az ország más részein. Az AXA Bankról pedig azt érdemes tudni, hogy nincsen pénztári szolgáltatása, így a jövedelem csak utalva érkezhet a számlára.

Az átlagos jövedelmet feltételező csoportnál már megjelennek az „ingyenes” számlák, amelyek bizonyos kritériumok teljesítése (általában havonta 150 ezer forint jóváírása a számlán) esetén bizonyos banki tranzakciókat díjmentesen kínálnak. Ebben a kategóriában a legolcsóbb bank a K&H Bank (Zéró bankszámla: 630 forint), a második a Citibank (TOP díjcsomag: 715 forint), amíg a harmadik az Erste Bank (SzuperNulla számlacsomag: 740 forint) lett. Látható, hogy az „ingyenes” bankszámlák esetén is vannak olyan költségek, amiket a banki ügyfélnek meg kell fizetnie. Ilyen általában az idegen banki ATM-ből való készpénzfelvétel költsége, a bankkártya vagy az SMS szolgáltatás díja. „Fontos látni, hogy a teljesen ingyenes bankolás lehetősége marginálisra szűkült, normál bankszámla használati szokások mellett - még a főbb tételeiben költségmentes bankszámlacsomagok esetében is – néhány szolgáltatásért fizetni kell” – mondja Bonda Balázs.

Az átlag feletti jövedelemmel rendelkező banki ügyfeleknek a legkisebb költséget a Citibank (TOP díjcsomag: 965 forint) biztosítja. A képzeletbeli dobogó második fokán az Erste (SzuperNulla számlacsomag: 1 158 forint), míg a harmadik fokán az K&H Bank (Zéró bankszámla: 1 326 forint) áll. Itt a sorrenden nem csak a megnövekedett tranzakciók változtattak, de sok esetben a dombornyomott kártya díja is döntő volt.

Bankmonitor_szamlakoltsegek_20130116.jpg

„A három jövedelmi kategória és a hozzájuk tartozó díjtételek alapján mindenképpen könnyebb eldönteni, milyen bankszámlát érdemes választani. Ugyanakkor a díjak számításakor egyszerűsítettünk, hiszen képzeletbeli bankolási szokásokat választottunk ki, amelyek nem lehetnek igazak minden ügyfélre. Emellett a banki hirdetmények az évforduló és a tranzakciós adó bevezetésének hatására többször is változhatnak, növelve vagy csökkentve egyes számlacsomagok költségeit” – jegyezte meg a felmérés eredményeivel kapcsolatban Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.



Szólj hozzá!

Címkék: menedzsment gazdálkodás takarékosság portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr595023177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása