HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2012.11.13. 14:05 afőnök

A magyarok utálják a vállalkozókat

Miért van, hogy egy európai felmérésben nálunk vannak a legtöbben rossz véleménnyel a vállalkozókról? Megmondjuk.

Nemrégiben az ismert MLM-cég, az Amway európai kutatást végzett, amelyben az önfoglalkoztatás, vagyis a vállalkozói lét megítélését mérték fel. Erről szólt egy tanulságos kerekasztal-beszélgetés hétfő este a Fiatal Vállalkozók Hete alkalmából. Lássuk a tanulmány megállapításait és néhány magyarázatot a kerekasztalról, amelyen részt vett egy osztályvezető a gazdasági minisztériumból, a Haszon magazin főszerkesztője, az Amway hazai igazgatója, egy karriertanácsadó és persze a FIVOSZ női tagozatának vezetői.

 

A vállalkozói létforma ellentmondásos megítélésnek örvend Magyarországon

  • A magyarok ellentmondásosan viszonyulnak az önfoglalkoztatáshoz: a magyar válaszadók 47%-a határozottan negatív véleménnyel van erről - az európai átlag mindössze 25%. A válaszadók pontosan ilyen arányban (47%) vélekednek pozitívan a vállalkozói létformáról (az európai átlag: 69%).
  • A felmérésben részt vevő 15 további európai országgal összehasonlítva a magyarok továbbra is a legkevésbé kedvezően vélekednek az önfoglalkoztatásról.

 

Az ok:

  1. A magyarok kórosan államfüggők, így nincsenek birtokában annak a felelősségvállalásnak,amely a vállalkozókat jellemzi. Az állandó politikai hisztik annak köszönhetők, hogy a legtöbben túl sokat várnak segítség terén az államtól, és túl keveset maguktól.
  2. A „vállalkozó” médiabemutatása katasztrofális itthon. Ha szervezett bűncselekményről van szó, az elkövető gengszter mindig „vállalkozóként” szerepel. Ez nem tesz jót a megítélésünknek.

Az önfoglalkoztatási potenciál továbbra is alacsony Magyarországon

  • A [1]magyar önfoglalkoztatási potenciál (29%) egyike a legalacsonyabbaknak Európában (az európai átlag: 38%). Csak a németek azok, akik még kevésbé hajlandóak saját vállalkozás indítására (27%).
  • Ez alacsony önfoglalkoztatási aránnyal társul: a magyarok 5%-a nyilatkozott úgy, hogy saját vállalkozásában dolgozik (az európai átlag: 8%).

 Az ok: ld. az előző magyarázatot

 

A függetlenség fontos szerepet játszik a saját vállalkozás indításával kapcsolatos döntésben

  • A magyar válaszadók 35%-a úgy véli, hogy a saját vállalkozás indítása mellett szóló legfontosabb érv „a munkáltatótól való függetlenség”. További fontos tényezők még a „másodállásból származó jövedelem” (25%) és az „önmegvalósítás, vagyis lehetőség a saját ötletek megvalósítására” (25%).
  • A megkérdezetteknek csak 12%-a vélekedik úgy, hogy a vállalkozás indítása „lehetőséget nyújt a munkaerő-piacra való visszatérésre”, illetve „alternatívát kínál a munkanélküliséggel szemben”, miközben a görögök 51%-a így gondolja (az európai átlag: 22%).
  • A függetlenség és az önmegvalósítás különösen a 30 évnél fiatalabb korosztályban játszik jelentős szerepet a vállalkozás indításában: ebben a korcsoportban csaknem minden második válaszadó (49%) szerint a „függetlenség”, minden harmadik (32%) szerint pedig az „önmegvalósítás” vonzó érv a vállalkozás indítása mellett.
  • A gyermekkel rendelkező magyar válaszadók fontosnak tartják továbbá a „család, a szabadidő és a munkaidő jobb összeegyeztethetőségét” (22%-uk vélekedik így, míg a gyermektelenek körében ez az arány 14%).

 Az ok:

A fenti vélemények azt mutatják meg, miért van olyan sok bedőlt vállalkozás (bár Magyarországon ez az arány még mindig meglehetősen alacsony Amerikához képest.) Az ugyanis, hogy „nem lesz többé főnököm”, a legkevésbé garantálja a sikert. Főnök helyett ugyanis lesz megrendelő, vevő, adóhatóság és egy csomó határidő. Ezek sem nyújtanak feltétlenül nagyobb szabadságot. Vállalkozást azért kell csinálni – ahogy Richard Branson gyakran mondogatja – hogy az emberek egy szükségletét kielégítsük és hogy jobbá tegyük a világot egy kicsit.

 

A vállalkozások növekedését Magyarországon a gazdasági helyzet és a pénzügyi bizonytalanság nehezíti

A magyar válaszadókat leginkább a „kezdőtőke hiánya” (59%) és a „bizonytalan gazdasági helyzet” (50%) tartja vissza önálló vállalkozás indításától, míg a „tanácsadás hiánya (pl. közintézményektől)”, vagy az „adminisztratív nehézségek” (15%) elhanyagolható arányt képvisel a többi európai országhoz képest.

Az ok:

A tőkehiány évtizedes magyar betegség, és erre a bőséges kormányzati támogatási program sem jelent gyógyírt. A banki hitelezés hiánya nagyon érződik: és a még egy évre kitolt különadó sem lendíti majd be a vállalkozóknak való kölcsönzést.



[1] Önfoglalkoztatási potenciál = azoknak a válaszadóknak a száma, akik azt válaszolták, hogy „El tudom képzelni egy saját vállalkozás beindítását”, függetlenül attól, hogy általánosan kedvező vagy kedvezőtlen véleménnyel vannak-e az önfoglalkoztatásról

6 komment

Címkék: vélemény öntudat vállalkozási portfolioblogger fivosz


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr234905132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2012.11.13. 14:16:48

"...legtöbben túl sokat várnak segítség terén az államtól, és túl keveset maguktól..."

Ez a lényeg, barátom.

Symbol Developer · http://www.symboltech.hu 2012.11.13. 17:27:28

Kivlov: Pontosan, igazad van.

A másik pedig: Egy fogalom, amit a vállalkozó helyett be kellene vezetni és használni: Önfoglalkoztató! Nem kö**ög vállalkozó, hanem önBEJELENTŐ, aki magát gondolja a cégének. A végén pedig még talán cég (3-5 fő) vagy vállalat (min. 15-30 fő) is lesz belőle.

afőnök 2012.11.14. 21:32:46

Ez az új név találás remek ötlet! Agyaljunk! Az önfoglalkoztató túl hosszú szerintem, de amit kifejez, az tökéletes. Hiába, a nyelvhasználat alakítja a gondolkodást.

na4 2012.11.15. 23:33:21

Ilyen mentalitással Magyarországbhalálra van ítélve.

Kow 2012.11.30. 10:56:44

Nemrég gondolkodtunk mi is, hogy mi az angol entrepreneur korrekt fordítása ami nem vállalkozó és bajba ütköztünk.

Az egyik ötlet volt, hogy nem kell fordítani, a másik pedig a bármilyen hülyén is hangzó startupper. Mindegy, csak különböztessen meg az X5-ös BMW-vel cirkáló zsírnyakúaktól.
süti beállítások módosítása