HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2012.10.25. 12:23 afőnök

Mi a tuti, ha a kereskedelem érdekel?

shopping cart.jpgMi a tuti biznisz? Erre a kérdésre évekig az volt a válasz: kereskedelem. Na, ez már nincs így. De nem a lehangolás a (végső) célunk (azért kísérletet teszünk rá az elején), mert a végén megmutatjuk, milyen vállalkozást érdemes indítania annak, aki kereskedelemben gondolkodik.

 

Először tehát a lehangoló hírek, amelyek arról tanúskodnak, hogy a régen bevált vállalkozások (italdiszkont, nagyker, kereskedelmi beszállítás multiknak) nem éppen a 2012-es év sikercégeinek ígérkeznek.

A Partnercontrol nevű céginformációs szolgáltató mai felméréséből kiderül, hogy elhúzódó válság okozta egyre csökkenő vásárlóerő fokozottan sújtja a kereskedelem minden ágát, így a nagykereskedelmet is. A nagykereskedelemmel foglalkozó cégek száma a tavalyi évhez képest alig emelkedett, a piac növekedési üteme lelassult. 2011 és 2012 szeptembere között több mint 700 céggel kevesebb újat jegyeztek be, mint 2010 és 2011 hasonló időszakában.  Sokszor hallani a híradásokban, hogy az ország kilábalásához mennyire fontos lenne a vállalkozások támogatása, a kereskedelmi aktivitás növelése. Az egyre növekedő adóterhek miatt emelkedő árak miatt azonban az elkölthető pénz reálértéke csökken, mely nem vetít előre pozitív jövőképet, és a számok azt mutatják, hogy a nagykereskedelem fellendülése továbbra is késik.

Ráadásul a fizetési morál is romlik: tavaly a nagykereskedelmi cégek körében az adott fizetési határidő átlagosan 31 nap volt, ami most 30 nap ugyan, de kifizetésre váró számlák esetében az átlagos fizetési késedelem viszont 16 napról 19-re nőtt egy év alatt. Az átlagos pénzhez jutási idő napokban nézve így már 50 a tavalyi 48-hoz képest. Jól látszik tehát, hogy azok a cégek, amelyek késnek számláik kiegyenlítésével, jelenleg néhány nappal később fizetnek, mint korábban, a fizetési határidő azonban jelentősen nem változott.

Hasonlóan feldobott hangulatú beszámolót közölt a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége is velünk. Az mondják, hogy a nemzetközi nagy kereskedelmi láncoknál sincs expanzió, nem keresnek új telephelyeket, így a bevásárlóközpontok esetében nehezebb a bérbeadás. A kereskedelmi egységek optimalizálják üzleteiket, a gyengébben működőket bezárják és jelentősebb marketing tevékenységgel erősítik meglévő üzleteiket.

Viszont ugyanettől a szervezettől kaptuk a jó hírt is. Itt az üzleti lehetőség. Idézzük:

„Figyelemre méltó a csomagküldő és internetes kiskereskedelem bővülése (46,6%), amelynél nagy szerepet játszhat egyrészt a kuponos vásárlás egyre szélesebb térhódítása, másrészt a kedvezőbb árak és pl az ingyenes házhozszállítás. Napjainkban már az egyes üzletek kuponkínálata mellett számtalan szolgáltató (áram, bank) is ezzel a marketing eszközzel erősíti egyrészt a meglévő ügyfélkörét, másrészt a kedvezményekkel próbál úgy ügyfeleket megnyerni. Sok esetben a vásárló a bevásárlóközpontban megtekinti, kipróbálja a terméket, majd az interneten kedvezményesen megvásárolja.”

Vagyis szegény plázák szívnak, de mi nyerhetünk, ha webáruházat nyitunk, akár úgy is, hogy saját gyártású termékeinknek teremtünk ezzel újabb vételi pontot.

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet ötlet kereskedelem vállalkozási üzleti ötlet a nap biznisze üzleti tipp


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr64869440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása