HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

2013.01.10. 12:26 afőnök

A kamu cv-t kiszűrő szoftvert átverő kamu cv-írók

Belecsöppentél egy játszmába állást keresők és állást kínálók között. Hogy áll a meccs?

allas.jpgHa most kezdtél vállalkozásba, nyilvánvaló, hogy te magad vagy a HR-s, vagyis saját magad választod ki jövendő munkatársaidat. Talán nem is tudod, de egy olyan játszmába csöppentél, amely már évek óta zajlik az állást keresők és munkaadók között. A munkatársadnak jelentkezőket ugyanis weboldalak tucatjai okosítják ki arról, hogyan kell megnyerő, tutibiztos önéletrajzot készíteni, amelyen biztosan megakad majd a szemed. Ez a tudás tartalmazza azokat a fontos kulcsszavakat is, amelyeket mindenképpen be kell tenni.

Sajnos azonban, mivel ezekkel mindenki tisztában van, egy csomó gyakran használt szó közhelyes frázissá vált. Ezért találták ki élelmes multicégek az ATS (Applicant Tracking System) szoftvert, amely egyrészt követi egy cv útját a cég rendszerében, másrészt pedig első blokként kiszűri azokat a jelentkezéseket, amelyek túl sok ballasztot tartalmaznak a valós tartalom helyett. Ha olyan vállalkozásod van, amely sok ember felvételével jár, érdemes beszerezni ilyet. A nagy munkanélküliség miatt ugyanis bizonyos típusú pozíciókra ezrével is jöhetnek önéletrajzok. (Mondjuk magyar ATS-ről még nem tudunk, de angolul, németül beadott cv-kre tökéletes a rendszer.)

Nos, az álláskeresőknek sem kellett több, hamar megtanulták, hogyan kell kijátszani a szoftvert. Például kiszivárgott, mely szavakat szereti a gép, ezért azokat láthatatlan, fehér betűvel betették a dokumentumba, hogy átmenjenek az első szűrőn. Pedig hát semmi köze nem volt az adott szavakhoz a jelentkezésnek.

Amikor erre fény derült, a szoftverfejlesztők léptek: a fehér betűs írást szűri a gép, mint ahogy azt is, ha valaki az első pár mondatba besűríti az összes segítő szót. Itt tartunk most, de egy sakkjátszma sokáig tarthat…

Szólj hozzá!

Címkék: hr alkalmazott portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr435009938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása