HTML

Anya

Napi Biznisz

Nálunk az induló vállalkozóké a főszerep. Lehet az start-up, egy most nyíló bolt, üzem, műhely, kényszervállalkozás vagy nagyra törő álom: a lényeg, hogy azoknak szeretnénk segíteni, akik gondolnak jövőjükre. Kérdezzetek, osszatok: mt@napibiznisz.hu

Ez van most

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

2013.04.17. 16:10 tomcent

Ez történik adóellenőrzéskor

Janklovics Ádám, a Székely Ügyvédi Irodából most az ellenőrzés menetéről számol be.

Az ellenőrzés az erről szóló előzetes értesítés kézbesítésével, vagy a megbízólevél egy példányának átadásával kezdődik. Az ellenőrzést a helyszínen vagy az adóhatóság hivatali helyiségében kell lefolytatni. Utóbbi esetben az adóhatóság bekéri az adózó az ellenőrzéshez szükséges iratait, nyilvántartásait, bevallásait, könyveit, dokumentumait, melyek megvizsgálásával folytatja le az ellenőrzést. Ha az adózó iratai hiányosak, vagy pontatlanok és az adókötelezettség megállapítására alkalmatlanok úgy megfelelő határidő kitűzésével engedélyezi az adózónak, hogy az előírásoknak megfelelően rendezze azokat. A határidő az ellenőrzés határidejébe nem számít bele.

Az ellenőrzés befejezésének általános határideje 30 nap. A bevallások utólagos ellenőrzését, illetve az ismételt ellenőrzést 90 napon belül kell az adóhatóságnak befejeznie. Az ellenőrzésre előírt határidő indokolt esetben több alkalommal 90-120 nappal meghosszabbítható, melyről a felettes adóhatóság végzésben dönt, és a döntésről az adózót értesíti.

Az adóhatóság a tényállást köteles tisztázni és bizonyítani, mely során az adózó javára szolgáló tényeket is köteles feltárni. Az adóellenőr az ellenőrzés során az üzemi, üzleti helyiségekbe beléphet, járműveket, rakományt, helyiségeket, munkafolyamatokat átvizsgálhat, felvilágosítást, nyilatkozatot kérhet más személyektől, vállalkozásoktól, kapcsolódó vizsgálatot végezhet. A kapcsolódó vizsgálat időtartama az ellenőrzés határidejébe nem számít bele.

Az adózónak joga van ahhoz, hogy az eljárás során nyilatkozatot tegyen, vagy azt megtagadja. Joga van az ellenőrzés során keletkezett iratokba betekinteni, felvilágosítást kérni, észrevételt tenni, a jegyzőkönyvet megismerni, arra 15 napon belül észrevételt tenni.

Az adóhatóság az adózó adó megállapítási, bevallási kötelezettsége teljesítését adónként, támogatásonként és időszakonként vagy meghatározott időszakra több adó és támogatás tekintetében vizsgálja. Az ellenőrzés megkezdéséig bevallani elmulasztott adót az adózó terhére, illetve javára adókülönbözetként állapítja meg.

Az ellenőrzés során az adóhatóság különösen a bejelentésre, bevallásra, adatszolgáltatásra, nyilvántartásra, bizonylat kiállítására, megőrzésére, könyvvezetésre, az adó-, adóelőleg levonására, beszedésére vonatkozó előírások megtartását ellenőrzi. Vizsgálják, hogy az adózó betartja-e a számviteli törvény, valamint a vállalkozás számviteli politikájának (pénzkezelési, értékelési, leltározási szabályzat) előírásait.

Az adóhatóság megállapításait jegyzőkönyvbe foglalja. Az ellenőrzés a jegyzőkönyv átadásával fejeződik be. Amennyiben az adózó a jegyzőkönyvre észrevételt tesz az ellenőrzést legfeljebb az észrevétel kézbesítésétől 15 napig lehet folytatni, mely indokolt esetben két alkalommal hosszabbítható újabb 15-15 nappal.

Amennyiben nem kívánunk élni észrevétellel a jegyzőkönyvvel szemben, úgy a hibák, hiányosságok esetén ezek megszűntetését, a mulasztás pótlását az ellenőrzés megállapításáról hozott határozatában írja elő az adóhatóság. Az ellenőrzést lezáró határozatban rendelkezhet az adóhatóság az egyes jogkövetkezményekről, bírságokról. 

Szólj hozzá!

Címkék: jog adó jogász gazdálkodás adóellenőrzés vállalkozási


A bejegyzés trackback címe:

https://napibiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr705231605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása